• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM na Sajmu zavičaja u Novom Sadu promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal KiM

Foto: TV Most

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u okviru Sajma zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu, koji se održava danas u Novom Sadu, izloženo sve što je vezano za podneblje Kosova i Metohije, kroz tradiciju, običaje, bogatu gastronomsku ponudu i turistički potencijal.

Izlagači Udruženje pčelara iz Gračanice, Zemljoradnička zadruga “Zubin Potok”, Humanitarna Organizacija “Kosovsko Pomoravlje” i Proizvođači rakije iz Novog brda posetiocima pružaju priliku da se podsete starih ukusa sušenog voća, domaćih voćnih sokova, rakije i meda, čuvenog šarskog sira, ali i autentičnih vina orahovačkog vinogorja, navode iz Kancelarije za KiM.

Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu otvorili su ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

“Novi Sad je još jednom potvrdio da je Srpska Atina i kulturni centar Srbije jer se danas održava peti „Sajam zavičaja“ koji pokazuje neraskidivo jedinstvo srpskog prostora i okuplja pripadnike srpskog naroda i baštini srpsku kulturu sa svih područja bivše Jugoslavije, ali i okoline”, rekao je Selaković.

Vučević je istakao da zajednička i identitetska kultura ne mogu da budu sputane administrativnim granicama.

“Ne mogu da nam zabrane da pričamo istim jezikom, da imamo istu veru, tradiciju. Rekao bih da je Novi Sad i ovaj deo Srbije, Vojvodina, prirodno mesto za ovakav događaj baš zato što je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije iz različitih krajeva. Drago mi je da Novi Sad pomaže i da je domaćin za sve naše sunarodnike. Želim im da se prijatno osećaju i da neguju svoju tradiciju i da se ne svađamo ni sa kim, nego poštujemo sebe. Nikad nisam razumeo one koji više poštuju druge, a ne poštuju sebe. Prvo morate da volite svoju kuću i porodicu, da biste mogli da poštujete druge porodice. Isto tako je za državu. Čuvamo naš zajednički duh i identitet, a kulturu ne mogu da nam zabrane, kao ni da pričamo srpskim jezikom i pišemo ćirilicom. To je nešto što nas krasi. Siguran sam da stižu nove generacije s kojima se nova zora budi, koje su patriotski orijentisane i koje će doneti novu snagu Srbiji”, rekao je Vučević.

Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu u Novom Sadu mesto je spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala, izjavio je za TV Most zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

Kancelarija za KiM na sajmu predstavlja autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše pokrajine uz degustaciju, kaže Kočanović.

“Imajući u vidu da se Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu u Novom Sadu održava peti put i da za cilj ima okupljanje, povezivanje i jačanje institucija, organizacija zavičajnih udruženja iz čitavog regiona i država suseda, Kancelarija za KiM ga prepoznaje kao mesto spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala te je i ove godine prijavila učešće kako bi se dalje promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali KiM”, navodi Kočanović.

Ističe da pored ogromnog bogatstva i jedinstva naše kulturne baštine Kosovo i Metohija poseduje i mnoge privredne turističke potencijale.

“Kancelarija za KiM nije propustila priliku da posetiocima sajma predstavi makar delić onoga što naša južna pokrajina može da ponudi. Učešćem na ovoj i sličnim manifestacijama čuvamo od zaborava rukotvorine domaće radinosti, kao i dobre stare ukuse naših vina, voćnih sokova, meda, zimnica, rakije, sira i drugih domaćih proizvoda sa ciljem očuvanja tradicije i prenošenja starih srpskih običaja budućim generacijama”, kaže Kočanović.

Na manifestaciji, koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona, učestvuje preko 150 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Comments

Pročitaj još