• Početna>
  • Vesti>

RTK o navodno planiranom atentatu na Kurtija u Skoplju; MUP S.Makedonije: Nije bilo pokušaja atentata

Foto RTK

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas nakon odavanja počasti bivšim aktivistima Pokreta Samoopredeljenje, Mon Baljaju i Arbenu Dželjadiniju, koji su poginuli tokom protesta 2007. godine, rekao da je saznao da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. S tim u vezi Radio televizija Kosova je objavila pozivajući se na “pouzdane izvore iz bezbednosnih institucija na Kosovu” da je planiran atentat na premijera Kosova, Aljbina Kurtija, u Skoplju, gde je boravio.

„Saznao sam da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. Kada sam došao iz Skoplja, nisam se osećao ugroženo, ali sam video da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali, gde je specijalni gost bio predstavnik nemačke SPD Lars Klingbajl, rekao je Kurti novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije reagovalo je na informaciju o navodnoj pretnji kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju tokom boravka u Skoplju, navodeći da nije bilo nikakvih pokušaja atentata.

U izjavi za Telegrafi Makedonija, portparol MUP-a Toni Angelovski rekao je da nije bilo pokušaja planiranog atentata na Kurtija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije najavilo je jedino „poseban režim saobraćaja“ za Kurtijevu posetu Skoplju 9. i 10. februara.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da će danas i sutra (9. i 10. februara) zbog najavljene zvanične posete delegacije koju predvodi premijer Vlade Republike Kosovo Aljbin Kurti, Jedinica za bezbednost saobraćaja RSB Skoplje preduzeti mere za poseban režim saobraćaja za učesnike u saobraćaju na širokom centralnom području grada Skoplja. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja koja će davati uniformisani policijski službenici“, navodi se u njihovom saopštenju.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonijetakođe je danas demantovao da je bilo pokušaja ubistva kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom njegove posete Skoplju.

“Što se tiče bezbednosti tokom posete premijera Kurtija, ona je organizovana po unapred utvrđenim pravilima i bezbednosnim procenama”, rekao je za Tanjug portparol MUP-a Toni Angelovski.

Comments

Pročitaj još