• Početna>
  • Vesti>

Petković iz Njujorka: Potvrđen značaj Rezolucije 1244 i poštovanja povelje UN

Foto: Novosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas u Njujorku da održavanje sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM i govor predsednika Aleksandra Vučića imaju izuzetan značaj za Srbiju iz više razloga, kao i da ukidanje dinara na KiM otežava opstanak srpskog naroda.

“Kao prvo, još jednom je potvrđen značaj Rezolucije 1244 i poštovanja povelje UN. Druga važna stvar, jeste što je Savet bezbednosti, to najviše međunarodno političko telo, moglo da čuje punu istinu o stradanju srpskog naroda na KiM od režima Aljbina Kurtija, kroz vrlo jezgrovit, tačan, jasan i sa mnogo činjenica govor predsednika Aleksandra Vučića. I treća važna stvar, predsednik Vučić je razobličio kampanju laži Aljbina Kurtija”, rekao je Petković za TV Pink.

To je, kako je istakao, posebno važno, s obzirom da je poslednjih meseci uglavnom u zapadnim medijima prolazio narativ Prištine o tome da je ona navodno demokratska i da odluka o ukidanja dinara treba da unapredi život na KiM. Razobličena je kampanja laži, pri čemu je predsednik Vučić na izgled, kako je rekao Petković, koristio obične reči, ali zapravo govor je pažljivo sastavljen i vodilo se računa bukvalno o svakom slovu onoga što je predsednik Vučić izgovarao.

“Posebno želim da istaknem te pravne konstrukcije i formulacije koje se odnose i na zločine protiv čovečnosti i kada je reč o onome što Albin Kurti radi na KiM i dovodi do nepopravljive štete za život Srba na KiM i posebno značajna definicija da on svojim nasilnim i jednostranim aktima zapravo namerno podvrgava Srbe nepodnošljivim uslovima života”, dodao je on.

Petković je prokomentarisao da je na sednici bilo više trikova i laži Aljbina Kurtija, ali je najvažnije je da je Vučić jasno rekao šta zapravo znači jednostrana odluka o ukidanju dinara kojom se, kako je istakao, udara direktno na opstanak srpskog naroda.

“Na taj način Kurti nastavlja sa politikom progona srpskog naroda, s obzirom da je za poslednju godinu dana 14 odsto Srba zbog nasilne politike napustilo prostor KiM i otišlo u centralnu Srbiju”, rekao je Petković.

Takođe, jasno je da se ukidanjem dinara direktno “udara na srpske institucije” koje sve funkcionišu i oslanjaju se na platni promet u dinarima. On je podsetio da nema pravo Aljbin Kurti da jednostrano donosi takvu odluku zbog toga što je Briselskim sporazumom i sporazumom u opštim principima iz 2015. godine jasno definisano da Srbija ima pravo da finansira ZSO i kako su SAD u svom prvom reagovanju rekli da Srbi na KiM kroz ZSO imaju pravo na finansijsku autonomiju.

“Da sve te institucije koje su sada na KiM i školstvo i bolnice i vrtići i lokalna samouprava i sve ostale naše institucije predstavljaju temelj za formiranje ZSO. Posebno je važno da se ukaže da je cilj te odluke da se direktno udari na srpski narod”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još