• Početna>
  • Vesti>

Srpske NVO i mediji poručil Vladi u Prištini da obustavi poteze usmerene ka otežavanju rada srpskih institucija

Foto Kim

Grupa srpskih nevladinih organizacija i medija na Kosovu i Metohiji zahteva od vlade u Prištini da poboljša odnos prema srpskoj zajednici, da prestane sa diskriminatornim odlukama i da počne formiranje Zajednice srpskih opština.

Zahteve vladi u Prištini uputili su Radio Goraždevac i organizacije Centar za mir i toleranciju (CPT), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), “Aktiv” i Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Predstavnici srpskih organizacija poručuju da kosovska vlada treba hitno da se posveti uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i obustavi sve druge poteze usmerene na otežavanje rada srpskih institucija na Kosovu, u suprotnom, smatraju, svi potezi bez prethodnog rešavanja satusa ZSO su i biće smatrani eskalirajućim.

Istovremeno su izneli ključne zahteve za poboljšanje odnosa između kosovske vlade i srpske zajednice:

  1. Svi potezi bez prethodnog rešavanja statusa ZSO su i biće smatrani eskalirajućim, stoga vlada Kosova treba hitno da se posveti rešavanju statusa i formalizaciji ZSO i obustavi sve druge poteze usmerene na otežavanje rada srpskih institucija na Kosovu pre nego im obezbedi alternativu u vidu ove međunarodne obaveze Kosova.
  2. Vlada Kosova bi trebalo da se uzdrži od unilateralnih akcija u pitanjima koja su uređena ili pregovarana u okviru EU dijaloga, posebno onda kada te odluke imaju diskriminatorni efekat koji je posledica neosetljivog pristupa pitanjima koja se tiču zajednice kosovskih Srba. Naročito, Vlada bi trebalo da započne uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom kao okvira za samoupravljanje kosovskih Srba.
  3. Kako bi se osigurala doslednost i efikasnost dijaloga, važno je da vlada prepozna i deluje na osnovu konkretnih problema koje iznose predstavnici srpske zajednice, te da redovno izveštava javnost o merama i akcijama preduzetim u svrhu rešavanja tih problema.
  4. Kako bi se osigurala transparentnost i autentičnost dijaloga između Vlade Kosova i srpske zajednice, važno je da sastanci s predstavnicima civilnog društva budu otvoreni za medije. Ova mera pomaže u sprečavanju političke manipulacije i osigurava da informacije o problemima i potrebama srpske zajednice budu dostupne široj javnosti.
  5. Predstavnici Vlade Kosova svojim izjavama i javnim nastupima često stvaraju atmosferu koja podstiče povišene etničke tenzije. Takođe, treba prestati da se predstavljaju kao najbolji poznavaoci toga šta je dobro ili loše za srpsku zajednicu, kao i šta ta zajednica zapravo želi. To je posebno neophodno dok god vlada nema člana kabineta koji predstavlja srpsku zajednicu i koji je izabran uz poštovanje mehanizama podele moći.
  6. Mediji treba da rade na smirivanju tenzija, preispituju odluke vlade, izbegavaju govor mržnje, senzibilno izveštavaju o nevećinskim zajednicama, te da na albanskom jeziku informišu većinsko stanovništvo o uticaju odluka na srpsku zajednicu, uz konsultacije sa kolegama iz medija na srpskom jeziku.

Konferencija za novinare održana je u Evropskoj kući.

Comments

Pročitaj još