• Početna>
  • Vesti>

Kurti u SB UN: Uredba CBK ne sprečava Srbiju da nudi finansijsku pomoć Srbima

Kosovski premijer Aljbin Kurti usprotivio se svakoj tvrdnji predsednika Srbije da je Kosovo protiv i vrši čistku kosovskih Srba. Sve ih je nazvao lažima. Kurti je u Savetu bezbednosti UN rekao da je Srbija zemlja koja je izvršila poslednji genocid u prošlom veku i da se to dogodilo. On je na kraju govora ponovo tražio od Srbije da na kraju sastanka potpiše Brisleski sporazum.

„Ponosno kažemo da sprovodimo Ustav sa najvišim merama zaštite manjinskih prava, 20 zagarantovanih poslaničkih mesta u parlamentu i to od ukupno 120 , 10 je za Srbe. Srbi na Kosovu takođe imaju 10 od 38 opština na Kosovu. Srpski jezik je u službi. Ideja da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili progon srpske zajednice je jednostavno laž koju su demantovale mnoge međunarodne organizacije“, rekao je Kurti .

Povodom Uredbom Centralne banke Kosova za evro, Kurti je rekao da to ne sprečava Srbiju da nudi finansijsku pomoć Srbima.

„Sve ostalo je lažna propaganda i promocija tenzija. Uredba dovadi uvoz novca na Kosovo u vezu sa ustavom i monetarnom politikom EU. Beograd je pobunio, ne zbog promene dinara u evre, već zbog zaustavljanja veće količine novca na granicama i presecanja kanala, a ne zbog brige za srpske građane Kosova“, dodao je on.

Kurti je pomenuo i septembarski napad u Banjskoj. Rekaoje da je Srbija proglasila dan žalosti, dok je Vučića direktno optužio da finansira i podržava teroristički napad.

Comments

Pročitaj još