• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: U selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala u vlasništvu porodice Milenković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da sinoć u selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala u vlasništvu porodice Milenković.

“Sinoć je u selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala porodice Milenković, a budući da u objektu nije bilo električnih instalacija, sumnja se da je požar izazvan ljudskim faktorom, kao nastavak pritisaka i zastrašivanja Srba na Kosovu u Metohiji, koji su intenzivirani nakon poslednje odluke Aljbina Kurtija da ukine srpski dinar u pokrajini” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju Kancelarije za KiM precizira se da je izgoreo krov i hiljadu bala sena, a od vatre je spasena stoka i traktor. Međutim, osim što je četvoročlanoj porodici Milenković naneta materijalna šteta, svim Srbima Kosovskopomoravskog okruga je na ovaj način poručeno da su nepoželjni, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišli su pogođenu porodicu i poručili da će pomoći da se šteta sanira.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da u većinski albanskom selu Odanovce živi desetak srpskih porodica i dodaju da je nedavno jednom od Srba zapaljen automobil.

“Svedoci smo da na Kosovu i Metohiji iz dana u dan institucionalno nasilje, uvedeno od strane Aljbina Kurtija, prerasta u fizički linč, sa ciljem da se Srbima stvore potpuno nemogući uslovi za život i opstanak u našoj južnoj pokrajini” stoji u saopštenju.

Ističu da će kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja biti nastavljena, ukoliko međunarodna zajednica ne reaguje.

“Kada političke strukture manifestuju otvorenu netrpeljivost prema jednoj društvenoj grupi, i to bez ikakve zadrške ili nagoveštaja sankcija, onda i pojedinci to shvataju kao poziv da se uključe u kampanju progona. Namera Aljbina Kurtija je da Srbe natera da se isele sa Kosova i Metohije, a kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja će nesumnjivo biti nastavljena ukoliko se odlučnom reakcijom međunarodne zajednice režim u Prištini ne zauzda i ne spreči u zločinačkim namerama” naveli su iz Kancelarije za KiM.

“Srbija, u interesu humanosti ali i stabilnosti i mira u regionu, još jednom poziva sve relevantne međunarodne činioce da obuzdaju Kurtija i njegov šovinistički pohod protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još