• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Prema informacijama koje imam sednica SB UN će biti otvorena za javnost, predstavljaće nas predsednik Vučić

Foto: RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da prema informacijama koje ima nezvanično može da kaže da će sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu biti otvorena za javnost. Istakao je da će nas predstavljati predsednik Aleksandar Vučić. U ova dva dana bili smo svedoci žestokih zakulisnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu, poručuje Dačić.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu. Srbija je u ponedeljak predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog aktuelne situacije.

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost.

“Što se tiče same procedure, mi smo bili svedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu”, dodaje Dačić.

“Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi i dalje mogle da se plasiraju laži na međunarodnom medijskom prostoru”, ističe Dačić.

Poručuje da je za nas ovo bila veoma teška borba.

Objasnio je da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, a postoje i tzv. privatne sednice. “Sa zatvorene sednice se ništa ne objavljuje, a nakon privatne može se objaviti saopštenje”, dodao je Dačić.

Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

“Tačno je da se to dešavalo, ali od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice, jer nemamo razloga za tako nešto”, dodao je Dačić.

Naveo je da su se kabinet predsednika i ministarstvo maksimalno trudili da kroz diplomatske kontakte ostvare uticaj da ukoliko dođe do glasanja imamo određeni broj glasova.

Naglasio je da predsedavajuća Gvajana odlučivala o tome da li je sednica otvorena i zatvorena za javnost, ali da je moglo da dođe i do glasanja.

“U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sednica bude zatvorena. Mi smo razgovarali sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je poslao poruku da je on dao instrukciju da će Gvajana svojom odlukom predsedavajuće bez glasanja zakazati sednicu za četvrtak i to u otvorenom formatu”, poručuje Dačić.

Istakao je da će nas predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

“Mislim da je veoma bitno da njegov govor bude vidljiv i da svi ti razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti da to svi vide i znaju, da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da mi komplikujemo situaciju, naprotiv. Mi se žalimo na kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ukazao je da je postojala opasnost da sednica bude zatvorena za javnost da je došlo do glasanja o tome.

“Želeo bih zvanično da se zahvalim u ime Republike Srbije ministru spoljnih poslovima Gvajane koji je doneo jednu hrabru odluku, jer posetiću, to je odluka predsedavajućeg“, dodao je Dačić.

“Međunarodna zajednica moli Kurtija da formira ZSO, svete dokle smo došli”

Dačić ističe da je odluka Prištine o ukidanju dinara jedna u nizu odluka.

“I upravo u toj argumentaciji koja je pripremljena, jer ovo je bila jedna organizovana priprema od strane pregovaračkog tima koji vodi predsednik Vučić i našeg koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju koji vodi Petar Petković, gde postoji čitava ta argumentacija šta se sve ustvari dešavalo, šta se krši, koje se rezolucije krše, šta se dešava, kakav se teror sprovodi, šta je krajnji cilj. Krajnji cilj jeste proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, odnosno stvaranje atmosfere gde će oni sami da procene da je više nemoguće da opstanu na KiM“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je stav zapadnih država oštriji prema Prištini nakon te najnovije odluke, Dačić smatra da možda našem uhu više prijaju ti tonovi, ali da li su oni oštriji ili ne zavisi od toga da li neko to stvarno ozbiljno misli ili priča, kako kaže, radi reda.

“Ako vi posle 11 godina kažete Prištini da ih pozivate da hitno formiraju Zajednicu srpskih opština, pa to je zafrkancija. Pa to treba da ih bude sramota. Da bude sramota međunarodnu zajednicu i one koji su potpisali to zajedno sa nama, jer mi to nikada ne bismo potpisali da nije garant bila Evropska unija. Zamislite vi jedan Vašington, Brisel, Pariz, London koji će da moli Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština. Ej, svete, dokle smo mi došli? Ili stvarno neko misli da smo mi glupi“, poručuje Dačić.

Borba na tri fronta

Naglašava da imamo borbu na tri fronta – jedno je pitanje Saveta bezbednosti i KiM, drugi front je pitanje Evropske unije, odnosno situacija oko pokušaja tzv. pune implementacija Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje predsednik nije prihvatio, da se ubaci u pregovarački okvir 35.

“Pet zemalja nepriznavača je praktično taj neki prvi predlog, odnosno nacrt, stavilo na čekanje da razmotri odgovore na tu situaciju, uvažavajući naše primedbe da mi ne možemo da prihvatimo implementaciju nečega oko čega se nismo saglasili, odnosno oko čega je svojom usmenom izrekom predsednik Vučić jasno rekao da je to za nas neprihvatljivo“, rekao je Dačić.

Ukazao je da će se dalje nastaviti ta rasprava.

“Postoje zemlje koje to guraju po svaku cenu, a predsednik je jasno rekao da to onda znači i veoma ozbiljno ugrožavanje naših evropskih integracija, odnosno evropskog puta Srbije“, dodao je Dačić.

Treća stvar je, navodi, Evropski parlament i kulminacija pritisaka koja ide sa svih strana, a koji su pre svega, ističe, usmereni protiv interesa Srbije.

“Ovde nije reč ni o kakvim političkim pravima i slobodama, ovde je reč o što žešćoj kritici, želji da se što više kritikuje Srbija, uz plasiranje tih poruka negde kao sa strane, a ustvari to su glavne poruke, a to znači vi morate da implementirate sporazum, znači maltene da priznate Kosovo, morate da uvedete sankcije Rusiji i verovatno bi onda sve ove političke primedbe bile prihvatljive“, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još