• Početna>
  • Vesti>

KBC Kosovska Mitrovica: Odluka o ukidanju dinara preti da ukine lečenje i protera srpski narod

Upravnica Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Danica Radomirović izrazila je veliku zabrinutost povodom odluke Centralne banke Kosova da dinar bude ukinut u platnom prometu Kosova.

“Poslednja odluka o ukidanju dinara ili bolje reći platnog prometa, preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod. Ovom odlukom KBC Kosovska Mitrovica i ceo srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju” rekla je Radomirović navodeći da to nije samo pitanje plata, već se postavlja se pitanje kako će se doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za pacijente. Kako doći do sredstava kojima se održavaju naše opracione sale, opravljaju i nabavljaju instrumenti, upitala je Radomirović.

Ako ova odluka ostane na snazi, očigledno nikako. Naši lekari će ostati i bez mogućnosti da se u 21. veku na tlu Evrope, brinu o zdravlju naših građana i pomažu pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama“ rekla je Radomirović i pozvala u ime zaposlenih zemlje Kvinte da najhitnije reaguju “kako ne bismo došli u situaciju da Srbi nestanu sa ovih prostora”.

Čemu da njihova diplomatija, snaga i moć, ako ne stanu na kraj ovom institucionalnom nasilju prema srpskom narodu od strane režima Aljbina Kurtija, rekla je Radomirović i pozvala Srbiju da na sednici Saveta bezbednosti “svetu ukažu na težak položaj srpskog naroda, koji svakoga dana postaje sve teži”. Pozvala je i strukovna udruženja da u evropskim i svetskim telima reaguju i traže zaštitu srpskih zdravstvenih radnika i institucija na Kosovu i Metohiji.

„Naša institucija je sa svojim zaposlenima sačuvala naš narod u najgorim zdravstvenim i političkim krizama u poslednjih 25 godina. U KBC-u Kosovska Mitrovica leči se desetine hiljada Srba, ali i naše komšije Albanci, Romi, Bošnjaci i Goranci. Preko 1.600 porodica svoje parče hleba zarađuje i hrani svoje porodice radeći ovaj častan i odgovoran posao“ navela je Radomirović i dodala da je pravo na lečenje jedno od osnovnih ljudskih prava i da je dužnost zaposlenih da svima i uvek pruže zdravstvenu zaštitu.

„Kada kažem svima, to se pre svega odnosi i na Srbe, Albance, Bošnjake, Gorance i Rome” rekla je Radomirović. Navodi da su “svi sporazumi jasno definisali autonomiju srpskog naroda” kada je u pitanju zaštita zdravlja i kako je rekla pravo države Srbije da direktno finansira zdravstvo na ovim prostorima.

Radomirović je navela da su zbog svog značaja “nebrojeno puta bili na meti onih, koji bi da proteraju Srbe sa ovih prostora” i podsetila da su za godinu dana više od 400 puta zaustavljana sanitetska vozila, pretresani lekari i medicinsko osoblje, oduzimani lekove i sanitetski materijal. Podsetila je na zabranu vakcinacije, dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, pretres uz kako je istakla brutalnu silu i zastrašivanje zaposlenih pacijenata.

„Poslednji upad i hapšenje naših kolega u Prištini, koji su se starali o malobrojnim preostalim Srbima, pokazalo je i svu mržnju režima u Prištini prema srpskim medicinskim radnicima. Kao da nije dovoljno što u istoj Prištini, od desetine srpskih zdravstvenih institucija i hiljade vrsnih doktora i medicinskih radnika nakon etničkog progona 1999. godine, nije ostao niko“ rekla je Radomirović.

Comments

Pročitaj još