• Početna>
  • Vesti>

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici: Odluka o ukidanju dinara ugrožava naš, ali i opstanak celokupnog srpskog naroda na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom odluke Prištine da ukine dinar iz platnog prometa na Kosovu, danas je održana vanredna sednica Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, sa kojeg je poručeno da ova odluka  dovodi univerzitet u najgori položaj od 1999. godine do danas.

Ova odluka dovodi u pitanje dalje funcionisanje celokupnog univerziteta, obzirom da se kompletna isplata zaposlenih, kao i uplate školarina i naknada za prijavljivanje ispita, obavlja u dinarima.

U izveštaju sa kolegijuma koji je na današnjoj pres konferenciji pročitao rektor prof. dr Nebojša Arsić, podsećaju na činjenicu da je univerzitet sa 1.123 zaposlenih, jedan od najvećih poslodavaca na ovom podneblju, a da visoko obrazovanje na deset fakulteta i na tri nivoa studija, trenutno stiče oko 9.000 studenata.

„Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju dinara ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg univerziteta ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucije koja nema alternativu i koja uspešno opstaje i u nemogućim uslovima“ navedeno je u izveštaju gde se dalje postavlja niz pitanja – kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, plaćati školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi ili odbrane doktorskih disertacija, kako će se vršiti bilo koja uplata, ako se ukinu plate, penzije i stipendije?

„Odlukom o ukidanju dinara, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene“ ocenjuje Rektorski kolegijum.

Oni podsećaju da je odlukom kako je istaknuto „nelegitimnog“ gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, prošle godine prekinuta izgradnja zgrade Univerziteta.

„To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političom odlukom zabranjuje obezbeđivanje uslova za rad studenata i nastavnika?  Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš univerzitet“ stoji u daljem tekstu izveštaja.

Rektorski kolegijum je zatražio reakciju „demokratskog i civilizovanog sveta“ jer kako su naveli, primena ovakve odluke, vodi u egzodus i nestanak srpskog naroda pred očima međunarodne zajednice i celog sveta.

„Čitav civilizovan svet mora da ustane protiv ovoga“ poručuju.

Dekani svih fakulteta i rukovodstvo univerziteta dali su podršku odluci državnog vrha Srbije povodom upućivanja zahteva za hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom poslednjih dešavanja na Kosovu.

U razgovoru sa novinarima, rektor je naglasio da se ovde radi o obrazovanju i da ono ne bi nikada smelo da ima ikakve veze sa politikom.

„Ovo je odluka bez presedana i nemamo neko pređašnje iskustvo pa da znamo kako smo tada radili, u nekoj drugoj situaciji, Mi smo državna institucija. Naše kompletno poslovanje ide preko Trezora NBS, sve naše prinadležnosti idu preko sistema javne uprave plaćanja, ne vidim alternativu kako bismo mi sada reagovali“ kaže Arsić.

Napominje da ako univerzitet ne bude mogao da funkcioniše, to će značiti odlazak mladih ljudi, a za njima će otići i ostali, pa je stoga ovo od ključnog značaja za ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Prošle školske godine, uprkos lošoj političko – bezbednosnoj situaciji tokom proleća, kada je u toku upisni rok, ova visokoškolska ustanova nije zabeležila neko zabrinjavajuće smanjenje broja studenata. Prema rečima rektora Arsića, broj primljenih studenata je bio svega 3 do 4% manji u odnosu na prethodne godine.

Comments

Pročitaj još