• Početna>
  • Vesti>

EU: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba na Kosovu

Foto: Tanjug

Evropska unija saopštila je da je veoma zabrinuta zbog ovonedeljnih operacija specijalnih jedinica kosovske policije u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini i vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se pitanjem statusa opština bave kroz dijalog uz briselsko posredovanje.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, saopštio je portparol EU Peter Stano.

On je naveo da je “predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom”.

“Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU”, saopštio je Stano.

Comments

Pročitaj još