• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Ukidanjem dinara Priština želi da izvrši pritisak na Beograd

Foto: Tanjug

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Priština odlukom o ukidanju dinara, želi da uvede evro kao zvaničnu valutu na KiM, onemogući Srbima normalan život i tako izvrši pritisak na Beograd da napravi političke ustupke.

Drecun je rekao da ovom odlukom o ukidanju dinara, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti hoće da potpuno onemogući državu Srbiju da pomaže srpskom narodu na KiM.

“Kurti hoće da preko Narodne banke Srbije i preko tzv. Kosovske centralne banke napravi međudržavni dogovor i da se onda licencira naša banka da bi potom rekao ‘evo Srbija priznaje Kosovo’ na taj način”, rekao je Drecun za T a n j u g.

Kako ističe, Kurti igra na kartu da onemogući Srbima normalan život na KIM-u i tako izvrši prvenstveno pritisak na Beograd da napravi političke ustupke.

“Uslove koje oni postavljaju, teško da može bilo ko na našoj strani da prihvati, jer se radi o pokušajima da se preko toga zapravo kaže evo Beograd priznaje lažnu državu Kosovo. Mislim da je ključna politička poruka koju Kurti žele da pošalju ovim, upravo ta, morate da nas tretirate kao državu, po našim zakonima, odnosno zakonima tzv. Republike Kosovo”, rekao je Drecun.

On je istakao i da se ne sme zaboraviti i to da je pre ovoga bio pokušaj onemogućavanja protoka robe iz centralne Srbije na KiM, kao i onemogućavanja slobode kretanja, a da se sada udara na dinar.

“Cilj je jedna jedina reč, proterivanje. Proterati sve srpske institucije sa KiM i proterati Srbe tako što ćete im maksimalno onemogućiti normalne uslove za život tako da oni ne vide bilo kakvu perspektivu na KiM. Ako pokušavate da kažete da nije Kurti odgovoran za to, nego da je to navodno sastavni deo nekakvog dogovora, a da to ovde zvanični Beograd krije, ja kažem pokažite taj dogovor. Da li neko zaista misli da je neko u vrhu države Srbije toliko lud da napravi neki dogovor koji bi potpuno onemogućio Srbima život na KiM?”, rekao je Drecun.

Dodao je i da su svi i u Evropskoj uniji i u Americi znali šta Kurti sprema, i zapitao se zašto se nije preventivno delovalo, nego se pustilo da se jedna ovakva odluka donese. Sada, kako kaže, međunarodna zajednica traži prolongiranje primene te odluke, ali ne i njeno poništavanje.

“Ne možete da se otmete utisku da taj deo međunarodne zajednice zapravo podržava prećutno Kurtija u svemu ovome, ali balansira malo da se ne bi sve to pretvorilo u neku krizu”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, svakodnevni život običnih ljudi, koji je ugrožen i napadnut na najgori načini, a koji je ozbiljan potencijal za izazivanje nove krize, ključno je pitanje koje će biti na Savetu bezbednosti UN, ako bude te sednice. Drecun je kazao da se sutra formalno kreće sa aktivnostima oko zahteva Srbije za hitno vanredno zasedanje sednice Saveta bezbednosti (SBUN), ali je kazao da ne zna šta će naša strana tačno izneti na sednici.

“Naravno da će se govoriti o aktuelnoj situaciji i o svemu tome. Naš stav je da je ova odluka prištinskih vlasti potpuno pogrešna, da ona maksimalno ugrožava opstanak srpskog naroda na KIM i ne da treba da bude preispitana, nego treba da bude ukinuta”, rekao je Drecun.

Comments

Pročitaj još