• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa Ulutašem o uredbi CBK: Ne mogu da se mešam u njihov rad, ali ćemo žalbe građana ozbiljno tretirati

Foto: KFOR

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa komandantom KFOR-a, Ozkanom Ulutašem. Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saradnji ali i o novoj uredbi Centralne banke Kosova.

Veći deo saopštenja kabineta kosovskog premijera, zapravo posvećen je Kurtijevoj argumentaciji i opravdavanju Uredbe, kojom se sve gotovinske transakcije na Kosovu ograničavaju na valutu evro.

Kurti je tako i komandantu KFOR-a kazao da je Centralna Banka Kosova nezavisna i profesionalna institucija, kao i da kosovska vlada „ne može i ne treba da utiče na njeno donošenje odluka“.

„S tim u vezi, istakao je značaj očuvanja ustavnosti i zakonitosti javnih institucija i njihovog samostalnog i neometanog funkcionisanja“, navode iz kosovske vlade.

Kurti je takođe govorio o značaju borbe protiv pranja novca i kriminala, navodeći da je Kosovo dobilo evro kao valutu od Evropske Unije.

„Vlada podržava sprovođenje zakonitosti i ustavnosti širom zemlje. Pored zakonitosti i reda, brine se i o miru i bezbednosti“, tvrdi Kurti.

Konstatuje i da je „dobrobit i bezbednost svih građana Kosova prioritet Vlade“:

„Stoga će se obezbediti da građani ne budu negativno pogođeni odlukama institucija. U tom smislu, svaka žalba će biti ozbiljno tretirana i brzo rešena“, naveo je Kurti.

Tek na samom kraju saopštenja sledi koja reč zahvalnosti KFOR-u na doprinosu mirnom i bezbednom okruženju na Kosovu.

Ulutaš: Potrebna je koordinacija i saradnja, pomno pratimo situaciju

Prethodno se oglasila i misija KFOR-a navodeći da je njihov komandant razgovarao sa Kurtijem o najnovijim bezbednosnim dešavanjima.

„Komandant KFOR-a je istakao važnost stalne i efikasne koordinacije i saradnje između bezbednosnih institucija, uključujući i KFOR i EULEX“, navode iz ove misije NATO-a.

Ujedno je potvrdio da KFOR „pomno prati situaciju“ i da je spreman da deluje u skladu sa svojim mandatom, na osnovu Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja.

Comments

Pročitaj još