• Početna>
  • Vesti>

Stejt department traži odlaganje sprovođenja odluke o zabrani dinara

Foto: Tanjug

Američki Stejt department saopštio je da su duboko razočarani i protive se trenutnim planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju prometa stranih valuta, uključujući i srpski dinar.

„Ponovo pozivamo da se implementacija ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok se stanovništvo dovoljno ne edukuje o tome kako će se nastaviti prelazni period. Odluka je objavljena bez adekvatne pripreme ili konsultacija“, navodi se u odgovoru američkog Stejt departmenta Glasu Amerike.

SD je saopštio da je zatražio od vlasti na Kosovu da objasne koji hitan problem ima za cilj da reši ova uredba i da li je potrebno hitno stanje.

„Nismo čuli nijedan odgovarajući odgovor. Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati račune ili primati penzije. Ova akcija je takođe u suprotnosti sa posvećenošću Kosova da radi kroz dijalog koji vodi Evropska unija na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice“, navodi se u odgovoru američkog Stejt departmenta, naglašavajući da je za dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo potrebno vreme da se procene posledice, saslušati perspektive i konsultovati se sa drugima za izvodljivo rešenje.

„Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni“, kaže se u odgovoru.

Ranije tokom dana američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da se SAD protive stupanju na snagu odluke Centralne banke o korišćenju valuta a da nisu u potpunosti spremni, istovremeno izrazivši zabrinutost da bi to moglo da dovede do novih tenzija u Kosovo.

Comments

Pročitaj još