• Početna>
  • Vesti>

Novo saslušanje oštećenog u slučaju protiv Zlatana Arsića

Foto: Kim

U Osnovnom sudu u Prištini, ponovnim saslušanjem oštećenog svedoka B.M. nastavljeno je suđenje Zlatanu Arsiću kojeg terete za navodno počinjene ratne zločine 1999. godine.

Sud je obezbedio izjavu ištećenog svedoka B.M. koja je prevedena na srpski jezik. Odbrana je potom zatražila ponovno sasalušanje oštećenog.

Oštećeni B.M. je ranije izjavio da ga je Arsić, u martu 1999. godine, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima srpske policije, tukao i „nehumano mučio, nanevši mu teške povrede, traumu i zdravstvene posledice“.

Danas je objašnjavajući događaj govorio o tome da je bio da kupi cigarete kada su ga zaustavili, te da su u kolima bila dva čoveka, kojima tada nije znao imena. “Udarali su me i samo znam da kada su pokušavali da me udare po licu ja sam se branio. Zlatan me je udario”. Naveo je da je na osnovu njihovih lica kasnije saznao imena.

Advokat odbrane ga je pitao da li je istinito njegovo svedočenje ili izjava u policiji, na šta je oštećeni rekao da je prošlo dosta godina i da se ne seća tačno.

Navodeći da je oštećeni dao različite datume, advokat Arsić je upitao B.M. koji je tačan datum kada je maltretiran, na šta je oštećeni rekao da se ne seća.

“U izjavi 17.03 govorili ste da vas je u Kamenici zaustavio policajac po imenu Prža i još jedan policajaca za koga niste znali ime i da su vas tukli, ali da niste videli tačno ko vas je tukao. Više puta u vašim izjavama rekli ste sudu da ne znate ko vas je tukao a sada izjavljujete da je to bio Zlatan Arsić”, naveo je advokat.

“Ja sam naveo da je to bio Zlatan sa još jednom osobom čije ime tada nisam znao. Nakon nekoliko nedelja od kako su me tukli ja sam saznao njihova imena”, rekao je oštećeni B.M.

U sudnici su prisutnini članovi porodice Zlatana Arsića.

Zlatana Arsića Tužilaštvo tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M. nanevši mu teške povrede.

Takođe, Tužilaštvo u optužnici navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i „pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”.

Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.

Comments

Pročitaj još