Kurti: O zabrani dinara se ne može pregovarati

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su odluke Centralne banke Kosova nezavisne i da se o zabrani dinara ne može pregovarati.

„U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU. Nikome ne govorimo da uzme albanski lek ili novi kosovski dardan, već evro. Evro kao jedino jasno definisano sredstvo plaćanja i kupovine u Republici Kosovo nije pitanje o kojem se može pregovarati“, naglasio je Kurti medijima nakon odavanja počasti Zahiru Pajazitiju, Edmondu Hodži, Hakifu Zejnulahuu i Iljiru Konuševcu u Podujevu.

Prema rečima Kurtija, Centralna banka Kosova je nezavisna institucija i da su “pravila koja donose, propisi koje odobravaju potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom”.

On je naglasio da “Centralnu banku Kosova i guvernera Ahmeta Ismajlija treba ostaviti na miru da rade svoj posao”.

Kurti je istakao i da je na Kosovu jedina valuta evro i da Vlada ne želi nikoga da kazni, već da uvede zakonitost, ustavnost i regularnost.

“Čak i na severu Kosova, čak i svuda gde ima srpske zajednice na Kosovu, ja sam premijer, a Ahmet Ismajlji guverner“, rekao je on.

Comments

Pročitaj još