Savindan u Prizrenu: Treba da sledimo put Svetog Save

Foto: Radio Goraždevc

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi. Liturgiju je pred velikim brojem vernika služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je u besedi istakao da treba da sledimo put Svetog Save.

“Danas smo se sabrali u Prizrenu da proslavimo Svetog Savu. Svi danas pevamo uskliknimo s ljubavlju i svi živimo u teškom vremenu kada je teško biti pravoslavac. Mi svedočimo ko smo i šta smo, šta treba da budemo i da pratimo put Svetog Save, a setimo se gde god da je on bio ostavio je trag. Mi u budućnosti treba da budemo uz svoj narod i crkvu”, istakao je u besedi vladika Tedosije.

Današnjem obeležavanju Svetog Save u Prizrenu prisustvovali su predstavnici Humanitarne organizacije „Radosti moja“ iz Študgarta koji pomažu učenike prizrenske Bogoslovije, predstavnik Matice srpske Dragan Stanić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Nakon liturgije, prijatelji iz Beograda Ivan Kuprijanov, Nenad Nedeljković i Petar Milenković uručili su Bogosloviji vrednu novčanu donaciju. Finansijsku pomoć Bogosloviji u Prizrenu uručila je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

U Bogosloviji, na Akademiji koju su organizovali učenici, izvedene su najlepše prizrenske pesme pred okupljenim gostima.

U Goraždevcu i Orahovcu proslavljena školska slava

U osnovnoj školi “Janko Jovićević” u Goraždevcu prigodnim programom proslavljena je školska slava “Sveti Sava”. Savindan, koji se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, proslavljen je danas i u Orahovcu i Prizrenu.

Učenici vrtića, predškolskog, osnovne i srednje škole priredili su prigodan program, pa su se tako mogle čuti recitacije i pesme, kao i splet narodnih igara kulturno-umetničkog društva “Metohija” iz Goraždevca.

Obeležavanju Sveti Save prisustvovalo je oko 100 meštana Goraždevca, ali i okolnih sela. Liturgiju je služio paroh Pećki, otac Dragan.

Ovogodišnji kolačar bila je Ljiljana Zdravković, koja je deo kolača predala Miljanu Srbljaku, te će on sledeće godine biti domaćin slave.

Savindan, koji se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, proslavljen je danas i u Orahovcu.

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu služena je Liturgija na kojoj je prisustvovalo stotinak vernika. Ovogodišnji domaćini bili su Miodrag Vitošević i Sava Garić, dok će naredne godine kolač pripremiti Jelena Simić.

Nakon Liturgije upriličen je program i posluženje. Slavski kolači preneseni su i u osnovnoj školi “Dositej Obradović” i Gimnaziji Orahovac.

Comments

Pročitaj još