• Početna>
  • Vesti>

Rezanjem slavskog kolača i uručivanjem poklon paketića đacima ŠOSO “Kosovski božur” obeležila školsku slavu – Svetog Savu

Foto: Radio Mitrovica sever

Rezanjem slavskog kolača i uručivanjem poklon paketića đacima, škola za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” obeležila je školsku slavu – Svetog Savu.

Đaci škole izveli su zajedno sa svojim nastavnicima izveli himnu posvećenu Svetom Savi, jednoj od najvažnijih figura srpske istorije i kulture. Ova izvedba nije bila samo muzički čin, već je predstavljala duboku počast prema Svetom Savi i simbol zajedništva i poštovanja među đacima, ali i poseban trenutak ponosa i radosti.

Protojerej Milija Arsović je prerezao slavski kolač i poručio da je Sveti Sava bio prvi srpski prosvetitelj, učitelj i onaj koji nam je utabao put ka spasenju.

„On je ustrojio srpsku crkvu, državu, bio je pomiritelj. Naučio nas je svemu, ali samo onome što je dobro i korisno u to vreme za srpski narod. Kako tada, tako i sada. Blago nama, ako shvatimo i znamo da smo mi ti koji smo njegovi sledbenici i blago nama ako držimo pravoslavlje i ako idemo tim putem. Eto radosti, eto spasenja, eto jačine i svakoga dobra. Zaista je radost što sam ovde danas sa vama u ovom domu, da podelimo slavsku radost i da se zajedno pomolimo Gospodu Bogu i Svetom Savi i da se sastajemo još mnogo godina“ rekao je Arsović.

Direktorica ŠOSO „Kosovski božur“ Marta Popović je čestitala Savindan i kazala da treba da poštujemo  jedni druge i budemo jedno drugom prijatelji, da razumemo one koji imaju različit pogled na svet i različite potrebe, sa verom u Boga i Svetog Savu.

„Ova deca nisu ništa drugačija od svih nas, oni imaju iste potrebe, samo im je potrebna naša mala pomoć da oni imaju normalan život“ rekla je Popović.

Popović je zbog nesebičnog zalaganja i pomoći školi uručila zahvalnice Moto-klubu „Gazimestan“, kafiću „Sindikat“, Udruženju građana Kosovsko-mitrovačkog okruga u Beogradu i predstavniku FK Partizan sa Kosova.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica je učeniku ove škole Marku Kragoviću uručio nagradu povodom likonog konkursa „Sveti Sava svome rodu“, na kojem je osvojio prvo mesto.

Udruženje građana Kosovsko-mitrovačkog okruga je mališane obradovalo paketićima, koje im je uručio predsednik udruženja Radomir Rojević.

Ovogodišnji kolačar Marta Popović predala je kolač Bojani Jakšić, koja će biti sledeći domaćin slave.

Obeležavanju školske slave prisustvovali su prijatelji škole, nastavnici, nastavno osoblje i ostali učenici.

Comments

Pročitaj još