• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa Kvintom: Evro jedina valuta, svi da poštuju zakon i nezavisnost CBK

Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer (Albin) Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bilsjimi (Bislimi), sastali su se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu, Tomašom Sunjogom (Tomáš Szunyog). Glavna tema razgovora bila je nova Uredba Centralne banke Kosova koja je već danima u žiži interesovanja kako lokalne, tako i međunarodne javnosti.

Primena ove Uredbe za Kurtija predstavlja poštovanje zakona.

Upravo je to na sastanku i kazao ambasadorima Kvinte, čije su zemlje prethodno izrazile zabrinutost načinom i kratkim rokom za početak primene koji je predviđen uredbom.

Kurti je, kako je saopšteno iz kosovske vlade, ukazao na „važnost poštovanja ustavnosti i zakonitosti u zemlji od strane svih i istovremeno poštovanje nezavisnih vlasti, u ovom slučaju Centralne banke“.

„Među glavnim pitanjima rasprave bilo je i ono o Uredbi Centralne banke koja se očekuje da stupi na snagu od 1. februara, sa posebnim akcentom na njen član 35. kojim se utvrđuje da je jedina valuta dozvoljena za obavljanje platnog prometa u gotovini i u platnom sistemu u Republici Kosovo  evro, kao jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i Zakona o Centralnoj banci Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Gotovo istovremeno stiže vest o navodima Besnika Bisljimija koji je izjavio za Glas Amerike na albanskom da je Centralna banka jedini organ koji sprovodi monetarnu politiku na Kosovu i da svaki pritisak na odluke ove banke predstavlja mešanje u nezavisnost institucije.

Podsetimo, Centralna banka Kosova je krajem godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Ova uredbom, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Samo dan pre nego što su mediji izvestili o novoj uredbi Centralne banke, srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio je da Priština „razmatra ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom“, ali i navodno „upad u poštanske štedionice“.

Nizale su se negativne reakcije iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, pre svega zbog načina i kratkog roka predviđenog za primenu uredbe.

Ambasada SAD u Prištini pozvala je kosovsku vladu da ponovo razmotri odluku, „konsultuje se sa zajednicama koje su pogođene, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena da se sprovedu odluke, kako bi se ublažio uticaj Uredbe.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, je takođe izrazio zabrinutost zbog kratkog roka za prilagođavanje pre početka primene Uredbe CBK o platnom prometu, naglasivši, da će ona posebno uticati na građane u većinsko srpskim sredinama.

Povodom ove teme oglasio se i guverner Centralne banke Kosova, Ahmet Ismailji.

On je pre dva dana potvrdio za RTK2 da Uredba potvrđuje da je evro jedina zvanična valuta za sve bankarske transakcije na Kosovu, ali i kazao da „niko ne može da zabrani davanja ili plaćanja iz Srbije, ukoliko su ona u evrima“.

Naglasio je da ova uredba ograničava upotrebu gotovog novca iz „nezakonitih finansijskih ustanova koje nisu licencirane od strane Centralne banke“.

Ismailji je zato i kazao da se rešenje može pronaći u licenciranju srpske finansijske institucije na Kosovu od strane CBK koja bi radila sa dinarom, ali i „priznala“ da je evro zvanična valuta.

Comments

Pročitaj još