• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Bedemi ćirilice” pred mitrovačkom publikom: Ćirilica je bedem i borba ka pismenosti

Foto: Radio Mitrovica sever

Predstava „Bedemi ćirilice“ koja govori o životu i radu Ćirila i Metodija i njihovoj borbi ka pismenosti, jeziku i prosvećenosti održana je u Mitrovačkom dvoru.

Predstava je i obrazovnog karaktera i prikazuje život, put, učenje, probleme i ostale stvari sa kojima su se Ćirilio i Metodije susretali tokom svog životnog puta.

Aleksandar Jelenić koji tumači lik Metodija kaže da je to istorijska drama, u kojoj je prikazan celokupan put Ćirila i Metodija, njihove ideje i prepreke na koje su nailazili.

„U toku predstave vidimo koliko je to ustvari bilo teško, koliko je nezamislivo, čak i za ovo današnje vreme. Zadovoljni smo kako publika prihvata ovu predstavu, kako odrasli tako i deca. Ima tu puno informacija ali šta god da zapamte od toga, svakako je dragoceno“ rekao je Jelenić.

Predrag Jovanović koji igra lik Ćirila kaže da je predstava premijerno izvedena 2019. godine u Knjaževsko-srpskom teatru. Nastala je u saradnji sa kolegama glumcima, koji su pomogli njenu realizaciju.

„Predstava je nastala u saradnji sa ljudima koji su zaista profesionalci, Vladimir Đorđević je pisao tekst, Milić Jovanović je radio režiju predstave, Milinko Ivanović Crni čuveni frulaš je radio muziku, dok je za scenografiju bila zadušena Ana Kolbjanova. Nakon premijernog izvođenja krenula je korona i sve je stalo, onda se predstava nije mnogo igrala. Prošle godine smo imali jubilarno pedeseto izvođenje ove predstave, koja je gostovala i u Budvi, Kotoru, Beranama, ali i u skoro svim srpskim gradovima“ rekao je Jovanović i dodao da su zaista zadovoljni interesovanjem publike za predstavu.

Predstava je rađena u produkciji Udruženja za negovanje kulture „Amvon“, čiji su osnivači Aleksandar Jelenić i Predrag Jovanović, koji se bave pozorišnom produkcijom. Pored predstave „Bedemi ćirilice“ ovaj duo nastupa i sa predstavama „Beseda vladike Nikolaja“, „Monodrama o Despotu Stefanu Lazareviću“, a trenutno rade na pripremi predstave o Lazaru Hrebeljaonviću koja se zove „Noć Lazareva“.

Predstava „Bedemi ćirilice“ je odigrana u dva termina, za učenike osnovnih škola i za učenike srednjih škola i ostalo građanstvo.  Organizator predstave je Kulturni centar „Dragica Žarković“.

Comments

Pročitaj još