• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada usvojila zahtev da se JP „Trepča“ dodeli zemljište u Leposaviću za izgradnju ekološke deponije

Foto: Facebook, Grad Leposavić

Kosovska vlada danas je na 186. redovnoj sednici usvojila odluku, odnosno zahtev JP „Trepča“ za dodelu na korišćenje katastarske parcele u opštini Leposavić, a za izgradnju ekološke deponije.

Kako je objasnio kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je ministrima danas dao na razmatranje ovaj zahtev – Javno preduzeće „Trepča“ tražilo je na korišćenje zemljište od kosovske Agencije za upravljanje šumama.

Kako kaže, vlasnik tog zemljišta, ne precizirajući tačno koja je parcela u pitanju, je kosovska vlada.

Detalje o ovom zahtevu, iznela je na današnjoj sednici kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Artane Rizvanolli).

Na tom će se zemljištu praviti ekološka deponija, kazala je, jer za onu trenutnu postoji opasnost da prouzrukuje ambijentalne probleme.

„Preduzeće je argumentovalo važnost za korišćenje tog zemljišta zarad jednog projekta koji je važan i od strateškog značaja u PSS jedinici u Leposaviću i za zdravlje građana te zone. Deponija koja je aktuelna i koja se koristi ispunjena je mineralima. Imamo sterilne tokove, a iz ruralnih i vodenih zona može da prouzrokuje različite ambijentalne probleme, regionalne i državne“, kazala je Rizvanoli na ovoj sednici.

Zemljište koje se predlaže za davanje na korišćenje Trepči omogućuje izgradnju ekološke deponije izbegavajući zdravstvene i ambijentalne probleme i to ne samo za Leposavić, već na regionalnom nivou.

Ova je odluka jednoglasno uvojena.

Comments

Pročitaj još