• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa O’Brajanom o nameri Prištine da ukine dinar: Nastavljamo intenzivne konsultacije

Foto: Print screen Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju da je sa Džejmsom O’Brajanom razgovarao o pokušaju Prištine da ukine dinar.

“Narednih dana nastavićemo intenzivne konsultacije po tom pitanju, a uvek sam spreman da razgovoram sa našim narodom na KIM, za mene nema ništa važnije od toga” poručio je Vučić.

On je u svom obraćanju novinarima nakon panel-diskusije u Skoplju, na pitanje novinara da je najavio da će posetiti Srbe na Kosovu, rekao da ne znači da će da ga puste. 

“Ja sam samo izrazio svoju želju. Uvek sam slobodan i spreman da razgovaram sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, za mene ne postiji ništa važnije od toga”; rekao je Vučić. 

Vučić je najavio da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada među zemljama Otvorenog Balkana. 

Dodao je da je slobodno tržište rada koje će se uspostaviti između Srbije, Severne Makedonije i Albanije za nas važna vest, jer će doprineti boljem poslovnom ambijentu i prevazilaženju problema sa radnom snagom. 

“To je velika i važna vest i mislim da će u mnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već ako dodate i Albaniju i Severnu Makedoniju, približavamo se na 11 miliona stanovnika”, rekao je Vučiću Skoplju, gde učestvuje na skupu “Zapadni Balkan i EU”. 

I već to dovoljno govori koliko su to za nas značajne stvari, dodao je Vučić. 

Rekao je da će u danas u 14 sati biti potpisana dva protkola koja su od izuzetnog značaja.

“Mi u ovom trenutku imamo gotovo 4,5 milijarde, likvidniji smo od mnogih zemalja EU, i nemamo potrebu za izlazak na finansija tržišta ili zaduživanjem”, rekao je predsednik 

Predsednik je rekao da bi Srbija prva sredstva iz evropskog Plana za rast Zapadnog Balkana mogla da dobije već u maju ili početkom juna.

“Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna”, rekao je Vučić u izjavi za novinare.

Dodao je da bismo tako dobili novac pre izbora u EU koji su 9. juna.

Comments

Pročitaj još