• Početna>
  • Vesti>

U sve četiri opštine na severu Kosova završeno potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika

Foto: Radio Mitrovica sever

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u sve četiri opštine na severu Kosova je završeno i ovih dana peticije će biti predate skupštinama opština, kako je i predviđeno procedurom.

Prikupljanje potpisa u Zvečanu završeno je već prvog dana, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica predstavnik Inicijativne grupe u ovoj opštini Darko Vuksanović.

I u Zubinom Potoku je premašen zahtevani broj potpisa, potvrdio je takođe za Radio Kosovska Mitrovica član tamošnje Inicijativne grupe Srđan Vučinić.

U ovim opštinama, potpisivanje peticije počelo je u petak, 19. januara.

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću gde je potpisivanje počelo par dana ranije – u sredu 17. januara, ova procedura je takođe završena.

U svim opštinama je prema rečima predstavnika inicijativnih grupa, premašen broj potrebnih potpisa, što znači da je peticiju podržalo više od 20% građana upisanih u biračke spiskove.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je ranije izjavio da građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju rok do 22. decembra da prikupe potpise a da je taj rok za građane opštine Zvečan duži za oko pet dana jer je Centralnoj izbornoj komisiji kasnije predat zahtev za spisak sa tačnim brojem upisanih birača.

Ono što predstoji jeste predavanje peticija predsednicima skupština opština, koji bi, prema Administrativnom uputstvu, ova dokumenta trebalo da proslede Centralnoj izbornoj komisija na proveru i razmatranje.

Ako ove procedure prođu bez problema, usledio bi referendum na kome bi se građani u konačnici izjašnjavali o tome da li se slažu sa predlogom da gradonačelnici budu smenjeni. Da bi se referendum smatrao uspelim, neophodno je da predlog podrži 50 odsto plus 1 birač. Rok za održavanje referenduma bi bio 45 dana od dana verifikacije peticija.

Ukoliko bi referendum uspeo, njegovi rezultati se zvanično upućuju instituciji kosovskog predsednika, u ovom slučaju Vjosi Osmani, koja ima rok od 30 do 45 dana da raspiše lokalne izbore u ovim opštinama.

Comments

Pročitaj još