• Početna>
  • Vesti>

O’Brajen: SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Tanjug

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen izjavio je da SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga.

 ”Snažno podržavamo mapu puta iz Ohridskog sporazuma, koji je dogovoren u ovoj zemlji, u Ohridu, prošlog marta. Verujemo da obe zemlje moraju da kroz proces dijaloga rade na tome da se mapa puta u potpunosti sprovede”, rekao je O’Brajen na konferenciji za medije nakon skupa “Zapadni Balkan i EU” u Skoplju.

Pomoćnik državnog sekretara SAD rekao je da su lideri zemalja Zapadnog Balkana danas na samitu ”Zapadni Balkan i EU” u Skoplju govorili o smanjenju troškova transfera novca iz EU u zemlje ZB, kao i ”zelenim trakama”. 

Dodao je da je tema bila i autsorsovanje kompanija iz EU na Zapadni Balkan.

”Smanjenje troškova transfera novca može da uštedi oko 500 miliona evra, odnosno, otprilike pet odsto po transakciji transfera. To je veliki iznos za pojedinca ili za mali biznis koji pokušava da poraste”, rekao je O’Brajen. 

On je istakao da su ”zelene trake” među najvažnijim koracima koje EU čini da region Zapadnog Balkana poveća trgovinsku razmenu. 

”Sada ih širimo za još dobara i usluga, one će smanjiti troškove kompanija da lociraju fabrike na Zapadnom Balkanu. Pre nekoliko godina, kada smo počeli sa razgovorima na tu temu, kompaniju iz EU je koštalo do 12 puta više da autsorsuje na Zapadni Balkan”, rekao je O’Brajen i dodao da će do širenja tog programa doći u toku ove godine. 

Pomoćnik sekretara je istakao da će zemlje Zapadnog Balkana kako budu sprovodile reforme dobijati pristup jedinstvenom evropskom tržištu koje je, kako je rekao, veoma bogato, i čiji predstavnici jedva čekaju da sarađuju sa privrednicima na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana neće moći da uloži veto protiv druge kada je reč o ovim inicijativama i istakao da je svaka od zemalja odgovorna za sopstvene reforme i rad sa susednim zemljama. 

Comments

Pročitaj još