• Početna>
  • Vesti>

Izložba „Sricanje sa freske“ Maje Milanković u Kulturnom centru „Sveti Sava” u Subotici

Foto: Dom kulture Gračanica

Izložba „Sricanje sa freske“ Maje Milanković (Todić) koja odražava duhovno putovanje u zagrljaju Gračanice, predstavljena je na svečanom otvaranju Svetosavske nedelje u Kulturnom centru „Sveti Sava” u Subotici.

Maja Milanković, talentovana slikarka sa Kosova i Metohije, donosi jedinstveno iskustvo odrastanja i življenja u neposrednom dodiru sa svetinjama, posebno u intimnom zagrljaju Gračanice Svetog kralja Milutina. Njeno umetničko stvaralaštvo odražava duboko usađene tragove ovog duhovnog i istorijskog putovanja, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Iznimno iskustvo odrastanja u neposrednoj blizini svih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji stvorilo je temelje umetničkog identiteta Maje Milanković. Njeni radovi odišu duhovnošću i istovremeno nose ožiljke dodira sa svetinjama koje prate vekove postojanja.

Njena izložba „Sricanje sa freske“, otvorena u Kulturnom centru „Sveti Sava”, zadužbini Dušana Radića, u Subotici, predstavlja poziv na duhovno putovanje kroz vreme i prostor. Svojim delima, Maja Milanković ne samo što afirmiše srpsku duhovnost, već i čini da svaki posmatrač oseti prisustvo svetinje u svakom potezu njenog kista, navode iz Doma kulture.

„Slikarstvo Maje Todić, zapravo je likovna posveta Zavetu kosovskog nebeskog venca koji bdi nad našim grešnim dušama, opominjući nas na ovozemaljsku muku i radost, uz čvrsto postavljen, visoko uzdignuti krst čija nesaglediva senka opisuje naše trajanje“, rekao je slikar Danilo Vuksanović, koji je otvorio izložbu.

Posetioci izložbe imaće priliku da do 15. februara, svakog radnog dana od 10 do 14 časova, u Kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici, zavire u svet umetničkog nasleđa i duhovnosti koji Maja Milanković prenosi kroz svoje slike.

Comments

Pročitaj još