• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština koristi evro “na divlje”, a hoće da ukine dinar – jedinu legalnu valutu

Foto: RTS, print screen

Direktor Kancelarija za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je pokušaj ukidanja platnog prometa jedan od najtežih jednostranih Kurtijevih poteza čiji je cilj egzodus srpskog naroda. Kada hoćete nekom da ukinte plate, penzije, studentske stipendije jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom, istakao je Petković. Prikupljeni su potpisi za smenu gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, rekao je Petković.

Od 1. februara, prema odluci Centralne banke u Prištini, evro će biti jedina valuta u platnom sistemu Kosova.

Gotovo da nema porodice u srpskim sredinama u kojoj neko nema primanja iz budžeta Srbije. Isključivo u dinarima. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je pokušaj ukidanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije  gotovo jedan od najtežih jednostranih poteza za Aljbina Kurtija i Prištine, a cilj je bukvalno egzodus srpskog naroda, koji udara na opstanak srpskog naroda na Kosovo i Metohiji.

Ako hoćete nekome da ukinete plate, penzije, socijalna davanja, studentske stipendije, materijalne troškove za opstanak i funkcionisanje institucija, jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom, rekao je Petković. 

Protivpravna odluka Prištine

Reč je o protivpravnoj odluci, ona nema nikakvo pravno, zakonsko utemeljenje i mi smo se snažno suprostavili ovakvom načinu gaženja prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističe direktor Kancelarije za KiM. 

“U tom smislu, medijsko obraćanje je samo jedan segment onoga što radimo kada je reč o našoj diplomatskoj borbi koja traje gotovo danima”, rekao je Petković, navodeći da je predsednik Aleksandar Vučić u Davosu imao veoma značajne sastanke sa brojnim međunarodnim predstavnicima, najuticajnijim ljudima u svetu gde je razgovarao o situaciji na Kosovo i Metohiji i posebno o tome šta može da se desi ukoliko odluka Prištine koja se odnosi na platni promet, stupi na snagu.

Brojni diplomatski kontakti

“Čim smo saznali za tu informaciju, krenuli smo sa brojnim diplomatskim kontaktima, sastancima sa nadležnim državnim organima, bankarskim sektorom, Poštom, Poštanskom štedionicom, pravili smo važne analize”, naveo je Petković i dodao da su svima u EU jasno predočili katastrofalne razmere ukoliko ovakva jednostrana odluka Prištine stupi na snagu. 

“Ja svakako očekujem da se ispuni ono što je gospodin Lajčak rekao, a to je da se nada rešenju koje se neće završiti sa negativnim posledicama. To je izuzetno važno, jer ako Bisljimi govori da dinar ne može na prostoru KiM, da oni koji koriste dinar su prekršioci zakona, pa hajde, kada već otvaraju pitanje valute na Kosovu i Metohiji, da otvorimo i pitanje statusa evra na prostoru Kosova i Metohije”, ukazuje Petković. 

Kada se ode na sajt Evropske centralne banke, Petković navodi da se može videti da tamo jasno stoji da valuta evro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. 

Priština nije potpisala sporazum sa Evropskom centralnom bankom

“I Bisljimi i Kurti i svi u Prištini koriste evro na divlje i oni se sada usuđuju da govore da je dinar protivzakonit i da nema pravo da bude na prostoru Kosova i Metohije. A zapravo jedina emisiona banka koja dozvoljava valutu na Kosovu i Metohiji je Narodna banka, a ta valuta jeste dinar, a ne evro. Jer nikakav sporazum, nikakav dogovor takozvano Kosovo nikada nije potpisalo ni sa Evropskom centralnom bankom, ni sa Evropskom unijom”, podvukao je direktor Kancelarije na KiM.

“Pa ćemo posebno i to pitanje da otvorimo, pa da vidimo kako oni koji su prekršioci evropskih normi, standarda i propisa, sada mogu da ukinu dinar na prostoru Kosova i Metohije. Na kraju krajeva, kada pogledate i briselske dijaloge i sve sporazume koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, to se sve zasniva na funkcionisanju institucija koje su u platnom prometu države Srbije, koje se odnose na platnu transakciju u dinarima”, objasnio je Petković.

Prikupljeni potpisi za smenu gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću

Direktor Kancelarije za KiM izjavio je da su prikupljeni potpisi za smenu gradonačelnika na severu Kosova u opštinama Kosovska Mitrovica i Leposavić, a da od danas počinje prikupljanje potpisa i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

“Neophodno je da dođe ne samo do smene tih lažnih nelegitimnih gradonačelnika već i do smene albanskih nelegitimnih odbornika koji su takođe izabrani na tim izborima” u aprilu prošle godine, rekao je Petković.

Danas u 9 sati počinje prikupljanje potpisa u Zvečanu i Zubinom Potoku. Petković očekuje da će vrlo brzo i građani i u te dve opštine prikupiti potpise i tako jasno staviti do znanja da tzv. gradonačelnici nemaju šta da traže u opštinama i institucijama koje pripadaju Srbima.

Petković kaže da je od 5. decembra kada je pokrenuta inicijativa za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova nastala potpuna panika u Prištini i da su prištinske vlasti na razne načine pokušavale da spreče taj proces.

“Kad bih vam pričao o svim mogućim potezima Prištine i tog albanskog lokalnog rukovodstva u četiri opštine, mogao bih knjigu da napišem koji su sve to bili izmišljeni razlozi i opstrukcije, samo da ne bi došlo do početka prikupljanja potpisa”, rekao je Petković.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom u Briselu, Petković napominje da je Beograd posvećen procesu normalizacije i da do sada nije stigao poziv od Lajčaka.

Comments

Pročitaj još