• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici dva pomena na šestu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića

Foto: Radio Mitrovica sever

Na šestu godišnjicu ubistva političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i ove godine dva pomena. Prvi u vreme ubistva u 8.15 časova, koji je okupio više desetina građana, prijatelja, pojedinih članova porodice, predstavnika opozicionih partija i poštovaoca Ivanovića.

Drugi pomen u deset časova organizovan je od strane Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, okupio je desetak ljudi, a medijima se obratila jedna od njegovih najbližih saradnica Ksenija Božović.

Ona je istakla da se građani Kosovske Mitrovice Olivera sete u najtežim trenucima i kažu da im nedostaje. Navela je da suđenje traje duže od četiri godine, da postoje tri optužnice, a da su advokati rekli da se suđenje bliži kraju i da će do aprila biti završeno.

“Ali mi još uvek ne znamo ni ko je naručio ubistvo Olivera Ivanovića, a ubica je i dalje na slobodi. Naša borba traje dugo i mi nećemo prestati da se borimo, jer svi njegovi saradnici, prijatelji, rođaci, rodbina na kraju građani ne samo Kosova i Metohije, nego i cele Srbije moraju da saznaju ko je izvršio ovo mučko ubistvo” rekla je Božović i ponovila da je “ovo politički organizovano ubistvo” i da počinioci i nalogodavci moraju odgovarati.

Dejan Nedeljković, prijatelj porodice rekao je da se obraća u ime porodice, supruge Marine, sinova i ostale rodbine.

“Da podsetimo da ga nismo zaboravili i da podsetimo koliko nam sada fali kada Srbi na Kosovu preživljavaju najgore trenutke od 2000.godine. Nadam se da ovde nećemo biti za 20 godina ako uopšte budemo ostali da živimo na Kosovu sa istim pitanjem ko je ubio Olivera Ivanovića” rekao je Nedeljković medijima.  

Opozicioni predstavnici i civilni aktivisti iz Srbije, među kojima  Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Borislav Novaković i Žarko Ristić iz Narodnog pokreta,  Savo Manojlović sa saradnicima ispred pokreta Kreni-promeni i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta takođe su prisustvovali prvom pomenu.

Borislav Novaković rekao je da je ubistvo Ivanovića tragedija za ceo narod. “Tu tragediju čini većom da se istraga i ceo postupak otkrivanja pozadine nalogodavaca, organizatora, inspiratora i neposrednih izvršilaca obavlja traljavo” rekao je Novaković.

Šaljemo poruku da se nećemo pomiriti i smiriti sve dok istina ne bude obelodanjena, a obelodaniti istinu ne znači samo otkriti neposredne izvršioce, nego treba otkriti i nalogodavce, inspiratore” rekao je Novaković.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao da je šest godina posle ubistva Ivanovića “daleko od pravde kada je reč o ubistvu”. “Nevina krv Olivera Ivanovića vapije za pravdom šest godina” rekao je Milivojević i dodao da dolazi vreme pravde.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ubice i nalogodavci nisu otkriveni. Sudski postupak vodi se u Prištini, a za pomaganje u ubistvu optužuje se šest osoba.

Comments

Pročitaj još