• Početna>
  • Vesti>

Netačno: Hitno! NATO šalje borbene grupe nadomak Srbije!

Printscreen Informer

U cilju podizanja „tiraža“ na portalima, odnosno što većeg broja pregleda vesti, vrlo čitani tabloidni portali i dalje kao da se utrkuju da objave što senzacionalniji naslov, u većini slučajeva netačan, kako bi privukli čitaoce da kliknu baš na njih. Ovo postaje sve češća praksa, a autori tih tekstova se ne libe da njima podignu paniku, zastraše, ili napišu bilo šta što bi čitaoce navelo da može biti ugrožena njhova bezbednost i što može dovesti do konflikta.

Jedan od takvih naslova objavio je portal „Informer“, a on glasi „Hitno! NATO šalje borbene grupe nadomak Srbije! Balkan na nogama, nekoliko hiljada vojnika dobilo naređenje za pokret!

Kada pročitate ovakav naslov, a u godini brojnih vesti sa ratnih i konfliktnih područja, prosečni čitalac će vrlo verovatno pomisliti da stvari ne idu u dobrom pravcu i da je na pragu neki novi sukob, u ovom slučaju „nadomak Srbije“. Međutim, u samom tekstu se Srbija ne spominje, već se navodi da će u Bugarskoj  za potrebe NATO i za civilne svrhe biti izgrađena infrastruktura vredna šest milijardi evra, što je potvrdio njihov ministar odbrane Todor Tagarev.

On je za bTV naveo da je reč o putevima, železnicama, naftovodima, skladištima i smeštajnim objektima, preneo bugarski radio i navodi da će Alijansa u Bugarskoj rasporediti multinacionalne brigadne borbene grupe od ukupno 5.000 ljudi iz SAD, Italije i još pet susednih zemalja.

Bugarska je članica NATO već dvadeset godina i osim što je sused Srbije, ova vest nema apsolutno nikakve veze sa Srbijom. S druge strane, KFOR je NATO misija na Kosovu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta, kao i nakon poslednjeg sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom izjavio da je za “Srbiju  važna saradnja sa NATO-om, sa KFOR-om, u nadi da će koliko-toliko osigurati bezbednost i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji”.  

Prethodnih godina je i sa pozicije premijera sadašnji predsednik govorio da je NATO na Kosovu potreban da čuva Srbe.

Međutim, naslov teksta u kom se navodi da je “Balkan na nogama” i da je nekoliko hiljada vojnika dobilo naređenje za pokret je netačan i za cilj nema tačno i objektivno informisanje.

Cilj ovakvih naslova, koji se najčešće razlikuju od sadržaja u tekstu pre svega je privlačenje pažnje čitalaca u cilju “podizanja” pregleda svojih tekstova i dalje monetizacije sadržaja, odnosno komercijalizacije i zarade.

Urednik Kim radija Goran Avramović komentariše ovu vest i objašnjava zašto ovakvi naslovi i zašto bi ih trebalo ignorisati.

Comments

Pročitaj još