• Početna>
  • Vesti>

Osim protivtenkovskih raketa, Kosovo planira i druge nabavke oružja

Foto: Klan Kosova

Pored 246 protivtenkovskih raketa Džavelin koje bi trebalo da stignu iz SAD, Ministarstvo odbrane Kosova je saopštilo da planira da kupi i drugo naoružanje.

Međutim, politička savetnica ministra odbrane Kosova Ljiridona Gaši je za RSE navela da ne može da otkrije o kakvoj nabavci se radi jer su to “poverljive informacije”.

Ona je navela da je zahtev za kupovinu raketa Javelin podnet na osnovu prethodnog plana, te da nije reakcija na “zabrinjavajući napad u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra i stalnih pretnji iz Srbije”.

“Snabdevanje oružjem znači ulaganje u ispunjavanje ustavne misije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), zaštitu teritorije Kosova i garantovanje bezbednosti za sve naše građane”, rekla je Gaši, ponavljajući stav zvaničnog Vašingtona da će ova nabavka doprineti i “povećanju stabilnosti u Evropi”.

Predsednica Vjosa Osmani je 12. januara saopštila da Kosovo “ulazi u novu i odlučujuću fazu jačanja državnih odbrambenih kapaciteta”, što uključuje razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa standardima NATO-a.

Ona je izrazila uverenje da će američki Kongres podržati prodaju protivtenkovskih raketa Javelin kako bi se “povećala bezbednost na Kosovu, u regionu i Evropi”.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena je 11. januara obavestila Kongres o predloženoj prodaji oružja Kosovu kao strane vojne prodaje.

U pitanju je 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno bezbednosnu saradnju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 12. januara saopštila da je o odobrenju Programa strane vojne prodaje razgovarano sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom jula 2022. godine.

Skupština Kosova je 2018. usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane. Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, odnosno da do 2028. ostvare puni operativni kapacitet.

Američka Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane 11. januara je saopštila da će prodaja raketa Džavelin i prateće opreme “povećati dugoročne odbrambene kapacitete Kosova za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i za ispunjavanje državnih zahteva u oblasti odbrane”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je informacija o američkoj prodaji antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

“Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu”, rekao je on.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je za beogradski portal Kurir rekao da Beograd ne može da menja politiku SAD, ali da može da jača svoje odbrambene kapacitete, te da će imati “adekvatan odgovor”.

Ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić reagovao je na najavu Dželjalja Svečlje da će od danas sve patrole kosovske policije biti opremljene dugim cevima.

Gašić naglašava da je to još jedna potvrda da Kurti nema nameru da mirnim putem i uzdržanošću, uz poštovanje svih evropskih konvencija, obezbedi i održi miran i stabilan život srpskog naroda na Kosovu.

Comments

Pročitaj još