• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Upotreba prekomerne sile na severu Kosova- cilj zastrašivanje Srba

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije oštro je danas kritikovala akciju kosovske policije u gusto naseljenom delu Kosovske Mitrovice. U saopštenju za medije su napisali da je” “Kurtijeva policija ponovo demonstrirala prekomernu upotrebu sile na severu Kosova i Metohije, sa jedinim ciljem zastrašivanja i sprovođenjem terora nad srpskim narodom”.

Kancelarija je saopštila da je ispaljeno više rafala koji su završili po zgradama i prozorima kuća kosovskih Srba.

“Tek pukom srećom nije bilo povređenih ili stradalih u ovoj akciji prištinske policije, u sred bela dana i to kada je na ulici, vikendom, veći broj meštana. To je unelo ogromno uznemirenje kod srpskog naroda koji je nebrojeno puta stradao upravo od strane Kurtijevih policajaca.

Reč je o smišljenim provokacijama, koje unose dodatni nemir i podižu tenzije na severu KiM, čega moraju da budu svesni i međunarodni predstavnici. Nikakva akcija pod plaštom obračuna s kriminalom ne sme biti povod za dodatnu eskalaciju na terenu i obračun sa srpskim narodom”, stoji u saopštenju.

Podsetimo, danas nešto posle podneva Kosovska policija je u naselju Suvi Do zaustavila vozilo zbog sumnje da je posedovao narkotike.

Službenici su signalizirali vozaču da se zaustavi ali on to nije učinio, prema rečimazamenika direktora kosovske policije Vetona Eljšanija.

„Nije se zaustavio, udario je policajca a potom i policijsko vozilo“, rekao je Eljšani. Osumnjičeni je potom krenuo u bekstvo a policijski službenici su otvorili vatru. Nastavio je da beži u nepoznatom pravcu. Tom prilikom niko nije povređen ni uhapsen.

Eljšani je objasnio da se napad vozilom na službeno lice prema zakonu Kosovske policije, tretira kao oružani napad.

Comments

Pročitaj još