• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Nije realno da se do kraja januara postigne nešto, što se nije postiglo decenijama

Foto: instagam milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da to ministarstvo i Generalštab Vojske Srbije neće odustati od inicijative za reaktiviranje obaveznog služenja vojnog roka.

“To nije poziv za rat, već razumevanje svih bezbednosnih aspekata geopolitičkih okolnosti, situacije u državi, situacije u regionu i pre svega budućnosti Republike Srbije”, poručio je Vučević.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučević je ocenio da je realnost da se protiv Srba na KiM pokreću novi sudski postupci za navodne ratne zločine i da se na taj način celoj srpskoj zajednici šalje poruka da nisu poželjni ili ne mogu da ostanu i opstanu na prostorima gde vekovima žive.

“Drugo, sigurno je da se nastavljaju politički pritisci, sveukupni politički pritisci na Republiku Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali ne samo pitanju Kosova i Metohije, mislim da je tu naravno pitanje i odnosa prema Ruskoj Federaciji danas, imamo pitanje i pokušaja unitarizacije Bosne i Hercegovine, pitanje odnosa u regionu. Nimalo lak period, pre svega, rekao bih, u narednih šest meseci, ne samo do kraja januara, a Kosovo i Metohija će biti dominantna tema”, istakao je Vučević.

Kako je dodao, Beograd treba da nastavi da bude maksimalno konstruktivan, čuvajući državne i nacionalne interese, ali i da ima jasno definisane crvene linije.

Miroslav Lajčak je rekao da očekuje da će Beograd i Priština doći do dogovora do kraja januara. Vučević je ocenio i da nije realno da se, ne do kraja januara, nego do kraja godine postigne nešto što se nije postiglo decenijama.

Miloš Vučević je rekao da očekuje da će narednih dana Republička izborna komisija proglasiti konačne rezultate izbora i da onda počinje da teče rok do 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine.

“Da li je to oko Sretenja, da li je koji dan posle Sretenja, da ne pogrešim možda i pre. To je sve stvar političkog dogovora i tehnički detalji koji ne interesuju mnogo građane i ne treba. Sigurno je da ćemo u zakonom predviđenim rokovima, Ustavom definisanim rokovima, konstituisati Skupštinu i onda da uđemo u razgovore oko formiranja Vlade”, rekao je Vučević.

Comments

Pročitaj još