• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Ono što je sada na Vladi – ne mogu i ne smeju da ignorišu odluku suda

Foto: Radio Mitrovica sever

„Konačno se desilo ono što smo tražili od podnošenja tužbe protiv  preliminarne odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji u maju mesecu prošle godine, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica advokat Nebojša Vlajić koji je od početka radio na slučajevima nezakonitog prisvajanja imovine građana u Leposaviću i Zubinom Potoku.

„Prva odluka ove vrste doneta je pre dva meseca u oktobru i tada se nastavilo , koliko znam juče ili u predhodne dve nedelje su donete još najmanje dve odluke. To ne možemo nazvati nekakvom pobedom ali je svakako uspeh i svakako jedan napredak po tom pitanju“, smatra Vlajić.

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje jer je Sud prihvatio argumente tužilaca da su prava na vlasništvo nad posedima vlasnika iz Zubinog Potoka i Leposavića grubo prekršena i da je ujedno prekršen i zakon o eksproprijaciji.

 „Ono što je sada na Vladi je da ne mogu i ne smeju da ignorišu odluku suda. Sud je naredio novo odlučivanje i oni su dužni da to urade iz početka. Moraju da dokažu da postoji javni interes za izgradnju takvih baza, vojnih ili policijskih u ovim srpskim sredinama. Mi svi smatramo da ne postoji. Znači, teško je dokazati potojanje javnog interesa.

Kaže da je nakon toga Valda dužna da sprovede postupak po Zakonu o eksproprijaciji, da obavesti građane. Oni to do sada nisu učinili, čak su gradili objekte pre nego što su vlasnike i obavestili. Zatim, tvrdi da su dužni da sprovedu javnu raspravu, da obezbede građanima učešće u tome i da građanima omoguće korišćenje pravne zaštite, što  sada nije bio slučaj.

„Ja verujem da će vlada morati da po tome postupi, a šta će uraditi zavisi samo od njih. Mi smo svakako spremni, a od borbe za prava građana i vlasnika nećemo odustati nikako. Očekujemo da se sa ovom eksproprijacijom konačno prestane i da se ljudska prava, odnosno prava na imovinu poštuju u potpunosti.“, rekao je Vlajić.

Pošto je verovatno da će biti ponovo usvojena odluka , kao što je već jutros doneta nova za eksproprijaciju zemljišta na mestu „Memorijalnog kompleksa“ u mestu Račak, pitali smo advokata Vlajića, da li očekuje nove tužbe.

„Naravno, ukoliko Vlada bude donela odluku i bude istrajala u svojoj nameri da tu zemlju oduzme mi ćemo iz početka podneti tužbe i ponavljam, od toga nećemo odustati, a pogotovo neće odustati vlasnici zemlje. Oni tu zemlju koriste generacijama, neki od njih čak i više vekova. Sa time se ne može igrati, to su ozbiljne stvari koje su unele veliki nemir u srpsku zajednicu, ne samo među meštanima tih sela gde se baze grade nego i inače. To mora da se vrati na početak i da jednostavno ti ljudi mogu da koriste svojinu bez uznemiravanja sa bilo koje strane.“, zaključio je Vlajić.

Nema sumnje da Vlada ima pravo da ekpropriše zemlju i imovinu za koju postoji javni interes. Ovde u ovom slučaju se radilo o tome da javnog interesa nema i da je procedura prekršena. Ukoliko Vlada poštuje, a sve jedno je , da li se radi o Račku ili o nekom drugom mestu, i javni interes za to postoji, oni to mogu da rade, ali pitanje je da li u svim tim slučajevima to zaista postoji.

„Mogu da kažem da je eksproprijacija na raspolaganju vladi samo ako je zakonita, ako je nezakonita to je onda zloupotreba prava“, zaključio je Vlajić.

Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Na ovaj način je sud, odlukom koja je doneta 18. decembra, zapravo potvrdio da su ove eksproprijacije bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu Kosova  ukazuju već mesecima.

Comments

Pročitaj još