Nastavljeno suđenje Miloradu Đokoviću u Prištini

Foto: Osnovni sud u Prištini

Uvodnim rečima Tužilaštva i odbrane, u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, optuženog za navodni ratni zločin 1999. godine.

Branilac Milorada Đokovića, advokat Vasilije Arsić preneo je da je na današnjem ročištu tužilac predložio svedoke koje treba saslušati, tvrdeći da će svojim iskazom “dokazati da je okrivljeni Đoković počinio ratni zločin u Ozdrimu kod Peći 7. maja 1999. Godine”.

“Mi smo u svojstvu odbrane osporili navode optužnice, ističući da je nautemeljena, da istraga nije bila temeljno odrađena i da je optužnica politički motivisana, jer se radi o optužbi osobe srpske nacionalnosti koja je sama i jedina živela u Vitomirici, te da su prema njemu vršeni pritisci od momenta kada se vratio u Vitomiricu 2004. godine”, rekao je Arsić RTS-u.

Dodao je da je predložio svedoke odbrane koji će, kako tvrdi, dokazati da Đoković nije učestvovao u događaju obuhvaćen optužnicom i da je nevin.

Skoro godinu dana nakon hapšenja, Đoković se na sudu 20 jula prošle godine izjasnio da se ne oseća krivim za optužbe da je počinio ratne zločine nad Albancima tokom rata 1998-1999. godine.

Optužen je da je navodno “od 1998. do 1999. godine u selu Ozdrim kod Peći i okolnim selima, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, primenjivao mere ubijanja, racije, premlaćivanja, maltretiranja, hapšenja, mučenja, postupanja na svirep i neljudski način, držanje albanskih civila. Optužen je i za pljačku, paljenje i uništavanje kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti”.

Godinama pre hapšenja Đoković je živeo na svom imanju u Vitomirici. Prema rečima advokata Arsića nikada nije bio aktivni pripadnik vojske ili policije Srbije.

Iako mu je u martovskom pogromu zapaljena kuća, uspeo je da napravi novu i nastavio je da živi u Vitomirici, što kako ističe advokat Arsić, sasvim sigurno ne bi učinio da je počinio bilo kakav zločin.

Đoković se poslednjih godina pre hapšenja tužio sa lokalnim vlastima zbog placa koji je dobio od opštine Peć devedesetih godina, a na kojem je sagradio kuću. Viši sud je tokom procesa presudio u njegovu korist.

Nakon toga usledile su optužbe za navodni ratni zločin i hapšenje. Đoković je bio jedini srpski žitelj sela Vitomirica kod Peći.

Naredna ročišta protiv Đokovića zakazana su za 26. i 27. Februara i 1. mart, kada će biti razmatrani predlozi o svedocima.

Comments

Pročitaj još