• Početna>
  • Vesti>

Lomljenje božićne česnice u Gračanici: Zlatnici donose radost tradicije i vere

Foto: Kim

U centru Gračanice na tradicionalnom događaju lomljenja česnice, božićna radost je pronašla svoj put do najmlađih meštana. Tri srećna dobitnika pronašla su zlatnike u česnici teškoj 15 kilograma.

U česnicu su se nalazila tri zlatnika koji su pripali najmađim meštanima opštine Gračanica.

“Jako sam srećan što sam pronašao zlatnik. Božić je mnogo lep, idemo da uzmemo badnjak, tada se rodio Isus Hrist” naveo je Ilija Mirković.

“Za mene je proslava Božića jedan od najradosnijih dana u godini, jer to predstavlja rođenje Isusa Hrista i baš se radujem tom danu. Drugog dana Božića je i moj rođendan, pa je to još veća radost”, rekla je  Tijana Mitić.

“Ja sam pronašao zlatnik i srećan sam zbog toga. Božić je mnogo lep, slavimo ga svi zajedno, to je najveći praznik”, dodao je Lazar Ilić.

Česnica teška 15 kilograma

Česnicu je drugi put za redom napravila predsednica neformalnog udruženja „Tradicija kroz vekove“ Danijela Simonović iz Batusa.

“Opet mi je ukazana ta prilika da ja uradim božićnu česnicu za našu Gračanicu, da obradujemo mališane. Ova česnica simbolizuje mir, napredak, blagostanje dece i naše omladine”.

Česnicu koja je bila teška 15 kilograma, prema rečima Simonovićeve, nije bilo teško napraviti.

“Trebalo mi je dva dana, jedan dan za figurice, drug da se to uradi. Zahvaljujem se pekari u Lapljem Selu koja je pomogla da se ispeče ta česnica, Opštini koja je kupila dukate, Turističkoj organizaciji koja je organizovala ovaj predivan događaj. Ja sam se potrudila da to uradim, da napravim česnicu i obradujem mališane”, istakla je ona.

Simonovićeva je istakla da svi Srbi sa centalnog Kosova Božić proslavljaju na isti način.

“To je porodični praznik, gde se okupljaju porodice, gde dolaze gosti. To je posebna božićna trpeza koja se sprema na Badnji dan”.

Lomljenje česnice najlepši običaj

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je svim građanima današnji praznik uz poruke mira i ljubavi.

“Radost ovog praznika juče nam je uveličao patrijarh Porfirije. Njegovo prisustvo daje nam snagu i volju da čuvamo i negujemo našu veru i tradiciju. U tom duhu mi smo danas organizovali jedan od najlepših običaja, lomljenje božićne česnice, u česnici je bilo tri dukata i imamo tri srećna dobitnika, troje naše dece danas je dobilo zlatnik koji će ih podsećati na ovaj veliki sveti dan i da ih čuva tokom čitave godine”, poručila je Šubarićeva.

Direktorka Turističke organizacije Gračanica Sandra Đokić navela je da ovogodišnja česnica nije bila dovoljna za sve prisutne mališane, dodajući da će sledeće godine pripremiti veću.

“Verujem da će biti i bogatija sa darovima. Mi smo ove godine pripremili takođe i božićne poklone za naše mališane koji su bili ovde sa nama. Tako da smo ih obradovali sa tradicionalnim paketićem voća”, istakla je ona.

Đokićeva je poželela da se sledeće godine okupimo u većem broju i da sa najmlađim meštanima proslavimo najradosnijii hrišćanski praznik.

Osim zlatnika, u česnicu su se nalaziti  dren, pasulj, kukuruz, suvo grožđe i žito, koji simbolizuju sreću, novac, zdravlje i dobar rod za narednu godinu. Za prisutnu decu obezbeđeni su i mali pokloni sa voćem i slatkišima.

Lomljenje božićne česnice organizovala je Turistička organizacija Gračanice i opština Gračanica. Ovo svečano okupljanje obećava nastavak tradicije i radosti u godinama koje dolaze.

Comments

Pročitaj još