Danas je Božić – dan svetlosti, nade i utehe

Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista – najradosniji praznik u hrišćanstvu. U našem narodu ovaj praznik se vezuje za najlepše verske običaje i obrede koji su se održali do današnjih dana.

Prvi dan Božića je 7. januar. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

U mnogim hramovima služe se ponoćne liturgije. Ako ne u ponoć, božićna liturgija bi mogla da bude nešto ranije nego inače. Tako je u Banjskoj liturgija ovog jutra počela u 6, a u Zvečanu u 7h. U Kosovskoj Mitrovici biće služena od 8h, a u Gračanici gde će svetu arhijerejsku liturgiju služiti patrijarh srpski Porfirije, počeće u 8 i 30h.

U srpskom narodu brojni su i raznovrsni običaji vezani za rođenje Bogomladenca. Jedan od najvažnijih je da se ljudi umesto uobičajenog pozdrava na današnji dan pozdravljaju sa “Hrstos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

U svim krajevima prisutan je običaj dočekivanja položajnika – dobronamerne, drage osobe koja će u domove uneti božićnu radost, molitvu i prizvati blagoslov. On se, nakon “džaranja” vatre, molitve i bogatog doručka, daruje peškirom, čarapama, košuljom ili u polednje vreme sve češće novcem.

Na božićnoj trpezi obavezna je česnica -obredni hleb umešen sa osveštanom vodom, u koje domaćica, simbolično ubacuje novčić, komadić badnjaka, papira, zrno pšenice ili kukuruza. Česnica se lomi rukama i deli ukućanima Ko u svom parčetu “izvuče” neki od simbola imaće sreće tokom cele godine.

Pripreme za Božić započele su pre 40 dana Božićnim postom, pročišćenjem duha i tela. Danas je prvi dan kada se jede mrsna hrana, a božićni ručak tradicionalno je najsvečaniji ručak u toku cele godine. Na božićnoj trpezi obavezna je česnica ali i pečenica, najčešće svinjska.

Prema narodnom verovanju, danas valja od svakog posla nešto započeti, da bi do sledećeg Božića sve išlo od ruke. Ne spava se, da se ne bi dremalo cele godine. 

Na današnji dan ne valja da bude svađa i rasprava, a posvađani treba da se pomire. Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće.

Božić se slavi tri dana – danas je prvi dan posvećen Rođenju Hrista, sutra se praznuje Sabor Presvete Bogorodice, a trećeg dana se slavi Sveti Arhiđakon Stefan.

Comments

Pročitaj još