• Početna>
  • Vesti>

Božićna liturgija u Banjskoj: „Molite se za napaćeni, ali uspravni verni srpski narod na KiM“

Foto: Manstir Banjska

Nakon jučerašnjeg obeležavanja Badnjeg dana jutarnjom liturgijom i popodnevnim paljenjem Badnjaka, u porti manastira Banjska vernici su ovog jutra počeli da se okupljaju još pre 06.00 časova.

Liturgiju Svetog Vasilija Velikog služio je iguman manastira Banjska otac Danilo.

U svojoj besedi je pozvao vernike da se mole za decu, pomenuvši ujedno prošlogodišnju tragediju u osnovnoj školi u Beogradu „Vladislav Ribnikar“.

Pozvao je i na molitvu za sve ljude, a posebno za, kako je kazao, „napaćeni, ali uspravni verni srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„Primera je mnogo, – u Americi, u Evropi i drugde, – ali, nažalost, i usred Beograda: škola „Vladislav Ribnikar” dovoljno o tome govori. Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za decu i za sve ljude u našem narodu, ovde i u rasejanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji“, preneo je otac Danilo, poruku iz Božićne poslanice SPC.

„Mir božiji, Hristos se rodi“, poručio je na kraju besede otac Danilo, na šta su okupljeni vernici odgovorili sa tradicionalnim pozdravom „Vaistinu se rodi“.

U manastiru Banjska ovog jutra okupio se veći broj vernika uglavnom iz opština Zvečan i Kosovska Mitrovica. Primetno je bilo prisustvo mlađih generacija.

Oni su se na kraju liturgije pričestili a potom uputili ka svojim domovima kako bi u krugu porodice proslavili praznik.

Comments

Pročitaj još