• Početna>
  • Vesti>

Na svim prelazima postavljeni disklejmeri o ukidanju stikera na području centralne Srbije

Foto: TV Most

Vozila sa RKS tablicama u centralnu Srbiju, od sutra će moći  bez prelepljenih simbola Kosova. Na svim administrativnim prelazima su postavljeni disklejmeri na kojima se ističe da je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa prostora Kosova.

Direktor Kancelarije za KiM  Petra Petković je ranije objasnio da je ova odluka doneta kako bi se „omogućila sloboda kretanja za sva vozila“ i da će ona „olakšati živote Srbima na KiM jer oni najviše koriste administrativne prelaze“, kao i da da to nikako ne znači i priznavanje jednostranog proglašene nezavisnosti Kosova.

Petković je podsetio da je to obaveza Srbije iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Na disklejmerima se jasno navodi:

“Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova”, ne prejudicira određivanje konačnog statusa “Kosova” i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244(1999)”.

Comments

Pročitaj još