Produžen pritvor za još dva meseca Pantiću i Zariću

Osnovni sud u Prištini juče je produžio meru sudskog pritvora Miomiru Pantiću i Žarku Zariću, obojici iz Istoka, protiv koji se vodi istraga zbog navodno izvršenog krivičnog dela ratnog zločina, potvrdio je Dejan A. Vasić, branilac Žarka Zarića.

Mera je produžena za još dva meseca, a obojica se trenutno nalaze u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu.

„Iskreno govoreći i imajući u vidu da je Žarko povratnik u selu Ljubožda i da tamo živi poslednjih pola decenije kao jedini Srbin kilometrima naokolo, očekivao sam više sluha od suda i tužilaštva u pogledu ublažavanja mere“, naveo je advokat Vasić.

On je dodao da će u svojoj žalbi na rešenje o produžavanju pritvora probati da svoje argumente prezentuje Apelacionom sudu.

„Očekujem racionalniji pristup, s obzirom na to da zaista ne postoji nikakva opasnost i da će se postupak odvijati nesmetano”, zaključio je Dejan A. Vasić.

Podsetimo, Žarko Zarić se na Kosovo vratio 2017. godine, a pre sukoba radio je kao policajac. Prema navodima Kosovske policije, u periodu od 1998. do 1999. godine, radio je kao komandir podstanice policije u selu Rakoš u opštini istok. Privođen je februara 2020, a nakon saslušanja je pušten na slobodu. Tada je dao izjavu u svojstvu svedoka.

Zarić je uhapšen sredinom novembra ove godine, nakon što je prethodno na prelazu Merdare slobode lišen Momir Pantić, kojem se na teret stavlja komandna odgovornost za događaje koji su se desili tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine, u toj opštini.

Comments

Pročitaj još