• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti se služi bestidnom zamenom teza, on je taj koji ruši sve moguće dogovore

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Aljbin Kurti ponovo bezuspešno pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda, služeći se pri tom bestidnom zamenom teza.

Petković kaže da on to čini obmanjivanjem javnosti jer je on taj koji krši sve moguće dogovore i sporazume postignute u Briselu i ruši svaki pokušaj normalizacije odnosa sa Beogradom.

“Kompletnoj međunarodnoj zajednici je dobro poznato da je upravo on taj koji ni posle 11 godina ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i jedini koji se od dijaloga skriva u mišju rupu jer zna da mora da ispuni preuzete obaveze. U postignutim sporazumima jasno stoji ko piše Statut ZSO i kako on treba da izgleda, a Kurti svoje novogodišnje liste želja može da piše nekom drugom, pošto očigledno još uvek veruje u bajke.

Kada se vrati u realnost, tamo će da vidi da ZSO treba da ima jasno definisane nadležnosti propisane u Sporazumu o opštim principima iz 2015. godine, kao i nedvosmislenu poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno rekao i predstavnicima međunarodne zajednice i kompletne javnosti gde su naše crvene linije i da nema ni priznanja takozvanog Kosova, niti članstva u Ujedinjenim nacijama ni agencijama i organizacijama UN. Zato neka Kurti prekine da veruje u Braću Grim.

Nama je jasno da je Kurti nervozan jer su Vučić i Srpska napredna stranka ubedljivo pobedili na izborima jer je on najveća brana njegovoj antisrpskoj politici i projektu tzv. nezavisnog Kosova. Zato Kurti iz Prištine šalje podršku đilasovskoj rušilačkoj opoziciji u Beogradu.

Jedno je sigurno, kao što Kurti želi da njegovi gaulajteri budu na čelu srpskih opština na severu KiM sa 3,5 odsto podrške i nasilno i protivpravno se drže fotelja, tako i Đilasovci koji su izgubili izbore žele da se dokopaju vlasti i fotelja iako ih narod neće. Ali neka i jedni i drugi budu uvereni – dok god je predsednika Vučića samo rezultazi su ti koji se mere”, stoji u saopštenju Petra Petkovića.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade izjavio da će odluka o slobodnom kretanju vozila sa srpskim tablicama na teritoriji Kosova biti donešena tek kada bude potvrđeno da Srbija istu odluku sprovodi za vozila sa kosovskim tablicama na svojoj teritoriji.

„Treba da se pročita ovaj postupak Srbije više kao konstruktivnost, ne kao korak ka normalizaciji. To je više manevar zbog srpske države, nikako za kosovsku državu, već zbog vlasti u Beogradu. Naš stav u vezi tablica bio je podržan na načelu recipročnosti. Nastavićemo da budemo načelni, principijelni i pitanje recipročnih državnih odnosa ćemo iznositi kada naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija sprovodi u potpunosti, bez prepreka svoju odluku. Mi verujemo da je ovakav pritisak fer”, kazao je Kurti na sednici kosovske vlade.

Comments

Pročitaj još