• Početna>
  • Vesti>

EU: Priština je imala deset godina da napiše statut Zajednice srpskih opština

Foto: Tanjug

Portparolka EU Nabila Masrali poručila je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je Priština imala 10 godina da napiše Statut Zajednice srpskih opština.

U reakciji na nedavnu izjavu Aljbina Kurtija da bi “on mogao da napiše moderan evropski nacrt statuta”, Nabila Masrali je poručila da je “Kosovo poslednjih deset godina imalo priliku da podnese predlog za Zajednicu srpskih opština”.

“U ovoj poodmakloj fazi procesa u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje ZSO, Kosovo je pozvano da ponudi svoje komentare i sugestije za nacrt na stolu”, rekla je portparolka za Reporteri.

Istovremeno, Evropska unija je ocenila da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su njeni predstavnici predstavili 21. oktobra, najbolji mogući, odnosno da je nacrt Statuta koji je već predstavljen Kurtiju moderan.

“Kao što smo više puta rekli, evropski nacrt statuta, koji su 21. oktobra predstavili premijeru Kurtiju predstavnik EU Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom predstavlja moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina. EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rešavanje pitanja obe strane. Očekujemo da obe strane nastave razgovore na osnovu tog nacrta”, navode iz EU.

Comments

Pročitaj još