• Početna>
  • Vesti>

Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Uhapšeno više od 35 izgrednika, dva policajca teško povređena

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije i naveo da je uhapšeno više od 35 osoba.

Vučić je izjavio da postoje dokazi da učesnici nasilnog protesta večeras nisu bili ubačeni, kao i da postoje svedoci koji su spremni da govore da je sve bilo pripremano.

 “Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli večeras, sagledali sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije”, rekao je Vučić.

Poručio je da niko nema pravo da nanosi teške telesne povrede našim policajcima.

“Oni su roditelji, oni su deca, nečija. Imamo za sada dvojicu teško povređenih policajaca. Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje. Imamo više lakše ili još sa nejasno utvrđenim stepenom povreda povređenih policajaca. Njih su gađali kockama kojima bukvalno sa lakoćom možete da ubijete čoveka. O staklu kojim je padalo preko vizira na lice, na ruke, na noge da i ne govorim”, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije izjavio je da postoje dokazi da učesnici nasilnog protesta večeras nisu bili ubačeni, kao i da postoje svedoci koji su spremni da govore da je sve bilo pripremano.

“Zar vas nije sramota da bez volje naroda pokušavate da dođete na vlast. Nisam se uplašio protesta, čim sam čuo šta se dešava odmah sam došao u Predsedništvo i ušao na glavni ulaz i da pokažem da sam tu sa svojim narodom”, rekao je Vučić.

“Da znate samo koliko je ljudi htelo da dođe u Beograd da se obračuna sa njima. Mi za siledžije imamo lek – pažnja i mir. I samo da kažem da su se, čim se pojavila žandarmerija, razbežali kao zečevi za 1,5 minuta. A kakvu su štetu naneli državi”, rekao je on. Čestitao je policajcima za koje je rekao da su snažne udare pretrpeli i izrazio nadu da će policajci biti dobro.

“Sutra će se policija obratiti i pokazati šta je sve uništeno. Pravno ćemo goniti sve i ove kvazi političare. Svi će odgovarati za nasilničko ponašanje”, rekao je Vučić.

Još jednom je poručio građanima da ne brinu. “Srbija je ozbiljna država, suprotstavićemo se svima i pobedićemo sve koji žele da naškode svojoj zemlji. Sačuvaćemo volju građana, sačuvaćemo i njih, ali oni koji žele da ruše svoju zemlju biće na mestu na kome treba da budu”, rekao je Vučić.

Dačić: Ovde je reč o upadu u institucije i rušenju ustavnog poretka

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić rekao je da treba odvojiti šta su politička okupljanja od upada u državne institucije i rušenje ustavnog poretka i dodao da je za ponedeljak u 15 sati zakazao sednicu Biroa.

“Ovde je reč o upadu u institucije i rušenju ustavnog poretka”, rekao je Dačić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je rekao da su na sednici razgovarali i o uticaju stranog faktora.

Dačić je rekao da se lista “Srbija protiv nasilja” u nazivu bori protiv nasilja, ali da primenjuje nasilje i da time želi da menja izbornu volju.

danas u 15 sati sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, najavio je Ivica Dačić.

Ivković: Blokada državnih institucija i mostova se neće tolerisati

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je za RTS da je akcija policije trajala cele noći posle incidenata ispred Skupštine Beograda i da je procesuirano do sada 38 osoba. Blokada državnih institucija i mostova se neće tolerisati, rekao je načelnik Ivković.

“Akcija policije nije završena, privedeni se sumnjiče za pozivanje na nasilnu promenu ustravnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu”, rekao je Ivković i naglasio je da je u ovom trenutku sve mirno.

“Blokada državnih institucija i mostova se neće tolerisati. Pripadnici MUP-a će protiv svih podneti odgovarajuće prijave”, rekao je načelnik Uprave policije Ivica Ivković.

Comments

Pročitaj još