• Početna>
  • Vesti>

Petković: Vlada Srbije donela odluku da omogući slobodu kretanja svim vozilima sa Kosova

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  obavestio je  večeras javnost ,   da je na sednici Vlade Srbije usvojena odluka kojom se omogućava sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova.

On je istakao da je doneta odluka o principu, pristupu i stavu da se obavezuje predsednik Srbije, kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao što je činjeno do sada.

,,To je važna i značajna odluka koja jasno govori o tome da nema priznanja Kosova, i da nema članstva Kosova u UN, kao i u organizacijama i agencijama svetske organizacije. Da je to nešto na šta Beograd ne može nikada da pristane. Da pregovaramo i razgovaramo u pravcu kompromisa da, ali nikakvo članstvo Kosova u UN”, podvukao je on.

Petković je istakao da je Beograd apsolutno učinio sve kako bi sačuvao mir i stablnost i kako bi pre svega postigao napredak i procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, jer je to jedini način da se sačuvaju Srbi koji su svakodnevno izloženi teroru.

,,Mi smo strana koja je aktivno učestvovala u primeni svih sporazuma i činimo sve kako bi zaštitili proces dijaloga jer na taj način štitimo živote Srba na Kosovu i Metohiji. Bez normalizacije odnosa teško je da možemo da govorimo o opstanku Srba koji su svakog dana pogođeni jednostranim potezima Prištine. Trazili smo ponavljanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, s obzirom da je Kurti organizovao nelegalne izbore po kontejnerima, koji su Srbi bojkotovali. Tamo su sad gaulajteri u opštinama gde više od 94 odsto većinu čine Srbi. Ti lažni gradonačelnici ne predstavljaju srpski narod, ali donose odluke svakog dana koji idu u pravcu razbijanja jedinstva srpskog naroda”, podvukao je on.

Petković je kazao da je traženo formiranje ZSO, što Priština već deset godina odbija.

“Kurti kao što ćuti za izbore, tako ćuti i po pitanju ZSO. Vrlo je glasan da neće nikada da formira ZSO, ali ćuti kada je reč o konkretnim koracima kako treba da bude formirana Zajednica u skladu sa sporazumima. Govori da će sa Rašićem pisati statut a nema nikakva prava da se u to meša. Jasno je da se radi o izvrgavanju ruglu. Ne želi ZSO, ni kolektvna prava Srba”, dodao je on.

Rekao je da je Beograd poštovao sve sporazume, činio apsolutno sve da bi došlo do formiranja ZSO.

“Poštovali smo sve sporazume uključujući i one koji su dogovorani i potpisivani u vreme prethodne vlasti, bivšeg regžima posebno sporazum o slobodi kretanja koji je Borko Stefanović dogovorio 2011. godine. Taj sporazum u koji je uneta obaveza RKS tablica, prihvaćena kosovska lična karta, dozvola, i vremensko ograničeno trajanja Unmikove tablice je rezltat tog sporazuma. Na osnovu tog sporazuma Kurti je pokretao proces takozvanog reciprociteta koji je doneo mnogo problema Srbima pre svega na severu Kosova, gde se i dalje zabranjuje kretanje Srbima sa pre svega KM takblicama, gde zaustavlja Priština, a to traje već šest meseci, srpsku robu koja treba da uđe na KiM, i time gazi osnovne evropske postulate o kretanju robe i usluga”, podvukao je on.

Comments

Pročitaj još