• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo: Uskoro počinje sakupljanje potpisa za smenu gradonačelnika na severu

Foto: Tanjug

Na proleće naredne godine očekuju se izbori u četiri opštine na severu Kosova.

Na osnovu isteka rokova predviđenih administrativnim uputstvom i inicijative srpskih građana za smenu tri od četiri gradonačelnika na severu, Ministarstvo administracije lokalne uprave saopštilo je da će rok za takav proces uskoro početi.

Treća nedelja aprila je najkasnije kada će se u opštinama sa srpskom većinom održati proces smene gradonačelnika; 108 dana je maksimalni period koji ceo proces može da traje do dana kada građani glasaju da li žele da smene gradonačelnike ili ne.

Prema rečima zamenika ministra lokalne uprave, Arbera Vokrija, ovaj proces će uskoro početi.

„Grupa je dobila odgovor od predsedavajućeg i uskoro će početi da teče rok od 30 dana kada se mora završiti prikupljanje 20% potpisa. Kad kažem uskoro, to znači da će dokumentacija koja se tiče potpisa biti dostavljena od centralnih institucija i od tog trenutka se računa vreme“, rekao je Vokri.

Inicijativa za smenu predsednika opština pokrenuta je samo u tri od četiri opštine na severu.

Prema Vokrijevim rečima, za sada nema naznaka da će se otpočeti sa smenom predsednika opštine Zvečan.

Prema podacima CIK-a, da bi proces bio uspešan, u Leposaviću mora biti prikupljeno 2.689 potpisa, u Severnoj Mitrovici 3.640, a u Zubinom Potoku 1.347 potpisa.

Nakon prijema potpisa, čelnici skupština opština moraju ih poslati CIK-u na verifikaciju u roku od tri dana.

CIK nema određeno vreme za proveru potpisa, ali ova institucija, u slučaju da se ne postigne navedeni broj potpisa, može dati inicijativnoj grupi rok od 10 dana da ih sakupi.

Pošto utvrdi da je sakupljen potreban broj potpisa, CIK mora u roku od 45 dana da organizuje izborni proces u kojem građani mogu da glasaju da li žele da razreše dužnosti predsednika opštine ili ne.

Čak i ako budu izabrani novi predsednici opština, zamenik ministra Vokri govori o poteškoćama sa kojima će se suočiti.

„Ne verujem da će se situacija popraviti, jer će novi predsednici, ako budu izabrani, morati da rade sa sadašnjim skupštinama, odnosno sa sadašnjim sastavom, a kao što možda znate aktuelni odbornici nisu sa Srpske liste, zapravo su na pozicijama suprotnim Srpskoj listi, tako da može doći do polarizacije i možda paralize opština u slučaju promene gradonačelnika“, dodao je Vokri.

Comments

Pročitaj još