• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture Srbije: Proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjim Vinarcima za “katoličku” još jedan vid nasilja

Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Ministarstvo kulture Srbije osuđuje proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjim Vinarcima na Kosovu i Metohiji za “katoličku”, od strane institucija u Prištini, što pokazuje da cilj nije samo prisvajanje kulturnog nasleđa, njegovo preotimanje i ugrađivanje u temelje lažne državnosti, već pre svega brisanje tragova svega što je srpsko, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Istovremeno, reč je ne samo o falsifikovanju kulturnog porekla, što je čest slučaj u projektima Prištine i “takozvanog Ministarstva kulture Kosova”, već i o fizičkom nasilju, imajući u vidu da prištinske privremene institucije samouprave izvode radove na toj pravoslavnoj crkvi bez konsultacija sa Eparhijom Raško-prizrenskom, navodi se u saopštenju.

“Ovo je još jedan vid nasilja kojem je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, srpske svetinje i kulturno nasleđe, u mržnji prema srpskom identitetu, uz gaženje svih civilizacijskih i kulturnih vrednosti. Skrnavljenje svega što je srpsko uvek je imalo isti cilj, da sejanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosova i Metohije, kolevke njegove državnosti i kulture”, stoji u saopštenju.

Ističe se da je na tom putu “bezumnog uništavanja vekovna kulturna i verska baština uvek bila meta razaranja, kao nepremostiva prepreka pokušaja da se zatru koreni srpskog porekla na Kosovu i Metohiji”.

“Nasilnici iz Prištine tako i danas nastoje da lažnom brigom za tuđe, srpsko kulturno nasleđe istovremeno pokušaju da uklone i tragove postojanja srpske pravoslavne kulture i vere. Ovakvi izopačeni planovi unapred su osuđeni na neuspeh. Ne samo da nakaradne i bizarne konstrukcije kao što je ova ne mogu odoleti ispitu vremena i istorije, već Republika Srbija i duhovni korpus srpskog naroda neće nikada prepustiti svoju baštinu ni bestijalnosti otimanja, ni zaboravu. Nastavićemo da negujemo našu tradiciju i kulturu kao poseban duhovni izraz srpskog naroda i univerzalno dobro čitavog čovečanstva nasuprot svim oblicima bezočnog nasilja kojim pokušavaju da ga poriču ili unište” zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još