• Početna>
  • Vesti>

Petković: Apsolutna je laž da Beograd sprema napad, Kurti želi krizu

Foto: Tanjug

Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe Aljbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo.

“Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice Srpskih Opština”, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

“Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize”, rekao je Petković.

On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava.

“Kada je reč o Milanu Radoičiću, nadležni državni organi rade svoj posao i ja vam ovde govorim da nikakvih napada neće biti”, rekao je on.

Petković je istakao da će Beograd nastaviti da vodi računa o srpskom narodu i da vidi kako dodatno može da pomogne, kako finansijski, tako i na druge načine.

“Uslovi su teški, ali nastavićemo sa svim projektima i procesom normalizacije i svim tim pokazujemo odgovornost i da sprovodimo politku koju smo kandidovali na izborima”, poručio je.

Petković je ponovio da je Beograd za normalizaciju odnosa, ali da Kurti to ne želi i odbija svakodnevno, kao ni formiranje ZSO.

Podsećamo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je danas na konferenciji za novinare da Milan Radoičić održava sastanke sa srpskom tajnom službom i da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, te da planiraju novi napad na Kosovu.

„Posle terorističkog napada Radoičića je srpski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna zaštita’. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u preduzeću Novi Pazar Put, koriste se za smeštaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smešteno nekoliko pripadnika ‘Civilne zaštite’, čiji je instruktor U. J.“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare

On je rekao da su sredstva koja su korišćena u Banjskoj uskladištena u jednoj srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD, prenela je Koha.

Comments

Pročitaj još