• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti umesto da formira ZSO stao rame uz rame sa delom opozicije; nećemo dozvoliti da iko obesmišljava prava Srba

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Petar Petković reagovao je danas  povodom  optužbi Aljbina Kurtija  na račun Beograda i predsednika  Srbije Aleksandra Vučića  optužujući ih za nepravilnosti na izborima . Petković je naglasio da se Aljbin Kurti otvoreno pridružio napadima srpske opozicije na predsednika Aleksandra Vučića , ali smatra da su “Srbi od Kosovoa i Metohije do Vojvodine dobro prozreli antisrpsku osovinu”.

“Kurti je optužujući Aleksandra Vučića i Beograd za nepostojeće nepravilnosti na izborima, stao rame uz rame sa onim delom srpske opozicije koji predsednika Srbije danima neosnovano i bez ikakvih dokaza napada, koristeći identični narativ i u Beogradu i u Prištini. Jasno je svima da Prištini i Kurtiju smetaju Srbi, ma gde oni živeli, da li u Mitrovici ili Banja Luci, isto kao Đilasu koji bi da ukine Srbe iz Republike Srpske. Samo su se i jedni i drugi zaigrali i nikakvi udruženi napadi neće im pomoći da sruše legitimno izabranu vlast na izborima”, stoji u saopštenju.

Petković naglašava da su za Beograd demokratske tekovine i volja građana svetinja te da Kurti na sve moguće načine pokušava da na vlasti, na severu Kosova i Metohije, sačuva svoje “okupacione gaulajtere sa 3,5 odsto glasova”,a da to nikada neće biti model po kome će se sprovoditi izborna volja građana u centralnoj Srbiji.

Osvrćući se na najvu Aljbina Kurtija da će zajedno sa Nenadom Rašićem  napisati novi Statut ZSO Petković je rekao  da neće dozvoliti da iko obesmišljava prava Srba koja su ispregovarana pre više od 10 godina u Briselu te da je sada  “jasno kao dan” da je zabranom Srbima da glasaju na prostoru KiM, Kurti direktno želeo da se umeša u izborni proces i pomogne srpskoj opoziciji, ” ali im je srpski narod poslao jasnu poruku kome veruje”.

“Kao što nećemo dozvoliti da se iko izruguje našem narodu i obesmišljava prava Srba koja su ispregovarana pre više od 10 godina Briselskim sporazumom u okviru formiranja Zajednice srpskih opština, a koja su potvrđena i Sporazumom o opštim principima ZSO iz 2015. godine. Član 21 ovog dokumenta jasno kaže da se dogovor o Statutu ZSO mora postići isključivo u dijalogu. Sve ovo ne treba nikoga da čudi kada je dobro poznato da je Aljbin Kurti od strane lidera srpske opozicije proglašavan za „intelektualca“ i „faktor stabilnosti“, koji danas umesto da formira Zajednicu srpskih opština podrugljivo i cinično poručuje evropskom posredniku u dijalogu da će sa Nenadom Rašićem da piše novi Statut ZSO, verovatno po ugledu na udruženje dživdžana koje predlaže njegov lažni ministar zajedno sa svojom savetnicom Radom Trajković, glavnom Đialsovom podrškom na Kosovu i Metohiji” zaključuje Petković.

Comments

Pročitaj još