• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Mogu da napišem “moderan evropski nacrt” Statuta ZSO tokom 2024. godine

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je mogućnost da sledeće godine napiše “moderan evropski nacrt” statuta Zajednice srpskih opština.

Kurti je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu objavio sedam tačaka koje se, prema njemu tiču normalizacije odnosa u 2024. godini. Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za prištinsku “,,”Gazetu ekspres”””, u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO.

Odgovarajući specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, koji je nedavno izjavio da je nacrt statuta ZSO interna stvar Kosova, Kurti je rekao da on može da napiše nacrt statuta, u saradnji sa ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem i ministrom administracije lokalne samouprave Elbertom Krasnićijem.

Kurti je kao prvu tačku naveo da je apsolutni prioritet za Vladu bezbednost Kosova, teritorijalni integritet i život i dobrobit građana bez razlike.

“Zaključci istraga o terorističkom i zločinačkom napadu od 24. septembra u Banjskoj i Zvečanu, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, moraju se odmah objaviti. Milan Radoičić i pripadnici njegove paravojne grupe moraju biti predati kosovskim vlastima”, napisao je Kurti.

Naveo je da se nada da će EU i SAD uvesti sankcije Srbiji.

“Posebno njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, zbog neprijateljskog i agresivnog ponašanja i delovanja prema Kosovu, zbog eskalacije na severu naše zemlje i odustajanja od Osnovnog sporazuma (putem pisma predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić od 14. decembra)”, dodao je on.

Ponovio je zahtev da se Kosovu ukinu sankcije EU i SAD, kao i da Kosovo dobije status kandidata za EU i u Partnerstvu za mir. Istakao je i da bi Osnovni sporazum (sa Aneksom za implementaciju) za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije mogao da bude potpisan na Samitu Evropskog saveta 21.i 22. marta 2024. godine.

Kako je naveo, veruje da će se Brisel i evropski emisar Lajčak mnogo više baviti predsednikom Srbije Vučićem koji je, kako je napisao Kurti, pokrao izbore u Srbiji uz pomoć Dodika, Mandića i Radoičića (posebno u Beogradu) i koji je istupio iz Osnovnog sporazuma od 27. februara 2023 (putem pisma premijerke Ane Brnabić), umesto da vrše pritisak javnosti na nas opcijama koje pretvaraju demokratsko i proevropsko Kosovo u problematičnu temu.

Comments

Pročitaj još