• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Kurti pred očima međunarodne zajednice otima izuzetno vredan banjski kompleks od srpskog naroda

Srpska lista najoštrije je osudila upad kosovske Agencije za privatizaciju u prostorije “Rajske banje” u Banjskoj, nazvavši ovaj čin “otimačinom, u režiji antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji pred očima međunarodne zajednice otima ovaj izuzetno vredan i značajan banjski kompleks od srpskog naroda“.

U saopštenju Srpske liste je navedeno da je kompleks „‘Rajska banja’ izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije investiranog preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju“.

„Ovaj kompleks je otvoren 2019. godine i kosovske institucije nisu u njega uložile ni jedan jedini dinar, te nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili glume vlasnike ovog kompleksa. U ovom kompleksu koji je blokiran skoro četiri meseca svoje parče hleba zarađuje više desetina srpskih porodica, a više hiljada bolesnih građana lek za svoje bolesti je pronalazio u ovoj banji godinama unazad, sve dok uz brutalnu silu kompleks nije zatvoren septembra meseca, a danas i uzurpiran“, dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste su se osvrnuli i na eksproprijaciju zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku.

„Otimanje zemlje srpskim domaćinima u Leposaviću i Zubinom Potoku koje je prošlo bez adekvatne reakcije međunarodnih predstavnika dalo je prostor Kurtijevom režimu da nastavi sa takvim aktivnostima, pa je danas na red da se otima došla ‘Rajska banja’ i zemlja srpskim domaćinima u selu Banov Do“, poručeno je.

Iz Srpske liste traže hitnu reakciju međunarodne zajednice, zemalja Kvinte i posrednika u dijalogu.

„Međunarodne snage moraju reagovati na ovo ogoljeno kršenje elementarnih prava srpskog naroda, prava na imovinu, prava na lečenje i rad“, zaključeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još