• Početna>
  • Vesti>

Izborni dan: Zatvorena birališta; Srbi sa Kosova glasali u centralnoj Srbiji

Radio Mitrovica sever

Glasanje u Srbiji, zvanično je završeno u 20h. Građani Srbije danas su glasali za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Biračka mesta otvorena su u 7, a zatvorena u 20 časova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore. Prema njegovim rečima, izlaznost će biti objavljena sa preliminarnim rezultatima izbora sutra posle 20 sati.

Građani sa Kosova glasali u centralnoj Srbiji

Automobilima i organizovanim prevozom glasači sa Kosova i Metohije od ranih jutarnjih sati, kretali su put Raške, Vranja, Kuršumlije i Tutina, gde su se nalazila biračka mesta na kojima su oni mogli da ostvare svoje biračko pravo. Građani sa Kosova svoje biračko pravo mogli su da ostvare na biralištima u najbližim gradovima na području centralne Srbije jer Priština nije dala odobrenje da se biračka mesta otvore u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, uprkos apelima međunarodne zajednice.

Na biralištima u Raški i Vranju, kako javljaju TV Most i RTV Puls, bile su velike gužve.

Kfor je saopštio da preduzima sve neophodne mere sa ciljem da se osigura sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu tokom izbornog perioda.

Velika frekventnost vozila tokom izbornog dana zabeležena je na prelazima Brnjak, Jarinje i Merdare. Na Brnjaku se u popodnevnim satima za prelazak u oba pravca čekalo od sat vremena do dva sata. Na Jarinju se u kasnim popodnevnim satima kolona za ulazak na područje Kosova, protezala do Rudnice.

Iz Kosovske policije ranije je saopšteno da je zbog izbornog dana u Srbiji, povećan broj pripadnika policije na svim prelazima.

“Policija Kosova, na osnovu obaveza koje proizilaze iz zakona zemlje, uvek je angažovana na realizaciji opštih zadataka u pružanju javnog reda i mira, u obezbeđivanju slobode kretanja i zaštiti prava građana bez razlike. Izbori koji se danas održavaju u Srbiji doveli su do toga da pojedini građani Kosova putuju u Srbiju, pa je, kako bi se obezbedio slobodan protok građana, policija preduzela odgovarajuće radnje da sloboda kretanja bude zagarantovana”, navedeno je u njihovoj objavi na Fejsbuku.

Preseci izlaznosti u toku izbornog dana

Tokom celog izbornog dana, RIK, Cesid i Ipsos izlazili su sa redovnim, periodičnim presecima izlaznosti birača. RIK je preseke pravio na svaka dva sata.

RIK: Izlaznost u Srbiji do 18 sati 51,93 odsto; više birača sa Kosova nego na prošlim izborima

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da je izlaznost u Srbiji na paralamentarnim izborima do 18 sati 51,93 odsto.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je do 18 sati na glasanje izašlo blizu 22.000 birača sa Kosova, što je za oko 12 procenata više nego na prošlim izborima za ceo dan, kada je ukupno izašlo 19.654 glasača.

Do 16h glasalo 42,36% birača, saopštio RIK

Na izborima u Srbiji je do 16 sati izašlo 42,36 odsto birača sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Miladin Kovačević iz RIK saopštio je da je u Vojvodini do 16 sati izašlo 42,43 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije 42,64, na jugu Srbije 42.88 odsto, a u Beogradu 41,87 odsto.

RIK: Do 14 časova glasalo 32,38 odsto birača

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 14 časova iznosi 32,38 odsto.

Na prethodnim izborima izlaznost do 14 časova iznosila je 31,56 odsto od ukupnog broja birača.

RIK: Do podneva glasalo 21,33% građana sa pravom glasa

Republička izborna komisija saopštila je da je na parlamentarnim izborima u Srbiji do 12 časova izlaznost bila 21,33 odsto od ukupnog broja upisanih birača. 

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je u Vojvodini glasalo 22,88 odsto upisanih birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,58, Južnoj i Istočnoj Srbiji 22,21, dok je izlaznost u Beogradu bila 20,77 odsto upisanih birača.  

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

Presek izlaznosti do 11 časova

Ipsos/Cesid objavio je najnovije podatke o izlaznosti do 11 časova – ukupna izlaznost je 15,1 odsto upisanih birača. Poređenja radi, u isto vreme na izborima održanim 2022. godine izlaznost je iznosila 14,1 odsto.

Do 9 sati glasalo 5,2 odsto birača

CeSID/IPSOS: Do 9 časova glasalo 5,2 odsto građana. Predsednik RIK-a saopštio da su biračka mesta otvorena na vreme i da u prvih sat vremena glasanja nisu prijavljene nepravilnosti. Biračka mesta otvorena su do 20 časova.

Podsetimo, na današnjim parlamentarnim izborima, birači su moglida glasaju za jednu od 18 kandidovanih lista:

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA NE SME DA STANE

2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

3. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI

5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ

6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!

7. SRBIJA PROTIV NASILjA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE „SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINjENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – BOŠNjACI SANDžAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI

9. SDA SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU

11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILjNI LjUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ

12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – SAŠA RADULOVIĆ (DJB) – BORIS TADIĆ (SDS) – ANA PEJIĆ (OTETE BEBE)

13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLjA – ŠAIP KAMBERI /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ – MI – GLAS IZ NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ

15. SRBIJA NA ZAPADU – DA SE STRUKA PITA

16. RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ

17. ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE

18. ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINjENA DOLINA ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Comments

Pročitaj još