Netačno: Sve je spremno – rat će spaliti Evropu!

Foto: Printscreen Informer

Senzacionalni naslovi i njihova zloupotreba sve su češći na tabloidnim portalima, a u poslednje vreme prelaze granice dobrog ukusa. Takvi naslovi  ne odgovaraju sadržaju teksta iznad koga stoje. Iako čitaoci uglavnom na mrežama negativno komentarišu takve objave, kao i na samim portalima, tvorci takvih naslova ne odustaju, a oni se množe svakodnevno.

Naslovi članaka se obično osmišljavaju kako bi primamili čitaoce da kliknu na članak i pročitaju ga. U najboljem slučaju, ovi članci previše uprošćavaju nalaze istraživanja. A u najgorem, oni ih predstavljaju senzacionalistički i netačno, objašnjavaju na portalu medijskapismenost.net.

I sami čitaoci koji najčešće jesu svesni da naslovi na koje će kliknuti, ne odgovoraju istini, u većini slučajeva ipak to učine – kliknu na taj naslov i čitaju vest.

List Informer objavio je tekst na svom portalu koji prati naslov “Sve je spremno. Rat će spaliti Evropu! Posle velikog poraza u Ukrajini sledi nešto mnogo strašnije”.

U svom tekstu oni se pozivaju na izjavu ruskog ekonomiste i politikologa Evgenija Gilba koji kaže da bi Amerikanci želeli da se “konflikt završi porazom Ukrajine”.

Nema argumenata čak ni za ove tvrdnje koje prenosi ovaj portal, a potpuno je jasno da naslov u kom se navodi da će “rat spaliti Evropu” a koji prati ovaj tekst ne odgovara njegovom sadržaju, niti autor dokazuje “veliki poraz u Ukrajini” niti šta “će uslediti mnogo strašnije”.

Ovakav sadržaj sa nešto izmenjenim naslovom objavio je i portal webtribune.rs. Međutim i ovaj tekst prati naslov u kom stoji “će se rat proširiti na Evropu”.

Klikbejt naslovi često eksploatišu osetljive teme i izazivaju osećaj straha, ali u velikom meri dramatizuju svakodnevne događaje, navodi se u analizi Centra za profesionalizaciju medija (Ceprom).

Sve zastupljenija tabloidizacija medija škodi profesionalnom i objektivnom novinarstvu, negativno utiče i na poverenje čitaoca u medije.  Senzacionalizmom, dvosmislenošću, izvlačenjem iz konteksta, kao i manipulativnom interpunkcijom u naslovima tabloidni portali ne krše samo etički kodeks, već šire laži i ozbiljno krše pravo građana na instinito informisanje. Mehanizmi da se ovakvom širenju lažnih vesti stane na put još uvek nisu dovoljno razvijeni, pa je zbog sveopšte komercijalizacije sdržaja njihov trend u porastu. 

Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica onlajn Anđelka Ćup o lažnim vestima u medijima :

Comments

Pročitaj još