• Početna>
  • Vesti>

Mišel: Rešavanje problema iz prošlosti i pomirenje neophodni za napredak ka EU

Foto: Tanjug / Boštjan Podlogar

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel izjavio je danas da su rešavanje problema iz prošlosti i pomirenje neophodni za napredak zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

On je, uoči početka samita EU-Zapdni Balkan, ocenio da je to prilika da EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu sagleda napredak i još jednom iskaže svoju privrženost proširenju. Mišel je rekao da EU od zemalja regiona očekuje više reformi, posebno u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

“I mi moramo da obavimo naš domaći zadatak. Samit je prilika da identifikujemo reforme koje su potrebne da učinimo spremnim naš evropski projekat za buduće izazove”, naveo je predsednik Saveta EU.

On je istakao da Evropska unija želi da više investira u Zapadni Balkan i dodao da se zbog toga odlučila za postepenu integraciju kako bi privrednici osetili efekte pozitivnog angažovanja sa EU.

Brnabić sa Orbanom i Varheljijem uoči samita

Premijerka Srbije Ana Brnabić se pre početka samita sastala sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim komesarom za proširenjem Oliverom Varheljijem, sa kojima je, kako je rekla, imala dobre sastanke.

“Dobro je što imamo samit EU- Zapadni Balkan jer je to, pored evropske političke zajednice, jedan novi format u okviru koga mi sa Zapadnog Balkana uvek možemo da razgovaramo otvoreno, iskreno i potpuno transparentno sa liderima EU. Tako da je dobra stvar. Razgovor je uvek dobra stvar”, rekla je Brnabić novinarima.

Na pitanje Tanjuga šta očekuje od današnjeg samita, ona je dodala da očekuje “dobre rezultate i dobre razgovore oko novog Plana rasta za Zapadni Balkan.

“To je prilika da mi sa Zapadnog Balkana možemo da dobijemo dodatna sredstva od nekih čak šest milijardi evra, od čega četiri milijarde u kreditima, i dve kroz grantove, odnosno bespovratna sredstva”, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da će to, kao i uvek, biti u partnerstvu i saradnji sa EU, uslovljeno nekim reformama.

“Mi od reformi ne bežimo, mislimo da su u interesu naših građana i privrede. Nastavićemo da se bavimo reformama i ostajemo posvećeni oblasti vladavine prave. Tako da je dobar dan i uvek je dobro kad možemo da razgovaramo”, poručila je Brnabić.

Comments

Pročitaj još